'De Primeurs' valt in de prijzen

Foodwriter en wijnkenner Marc Declercq won in Parijs de prestigieuze Gourmand World Cookbook Award met zijn boek ‘De Primeurs’, waarin hij de herkomst van onze producten belicht volgens de seizoenen.

 


In Parijs werd het boek bekroond tot 'Best of the World' in de categorie Best Food Literature Book. Eerder won Declercq in eigen land al de prijs voor het beste Belgische culinaire boek op het Salon Du Livre Gourmand de Bruxelles.

Deze organisatie wil een boek dat de Belgische keuken in de schijnwerpers plaatst bekronen,  de prijs wordt steeds overhandigd door een coryfee van de kookkunst;  in dit geval was dat sterrenkok Peter Goossens.

In 'De Primeurs' beschrijft Marc Declercq de herkomst van verschillende seizoensproducten. Bij het woord ‘primeur’ denken we vaak alleen maar aan groenten of fruit: de eerste oogst wordt namelijk zo genoemd. Maar zowel groenten en fruit als vlees, vis en kazen worden besproken in het boek: al die producten hebben immers hun specifieke seizoenen.
Dat ook kazen een ‘seizoen’ hebben is bijvoorbeeld iets wat de meesten onder ons niet wisten. Maar effectief, als het gras malser is, in het voorjaar dus, is de melk smaakvoller. Tel daar de rijptijd van de kaas bij, en je hebt de ideale periode om een kaas te eten. Voor gouda is dat bijvoorbeeld in mei, want gouda rijpt maar een drietal weken. Comté en Gruyère daarentegen eet je het beste in september-oktober.

Ook vis heeft zijn ‘seizoen’: vlak voor de paartijd slaan de vissen extra vetreserves op om de tocht naar het voortplantingsgebied te doorstaan. Dan zijn ze op hun lekkerst, en moeten ze eigenlijk gevangen worden. 

De verschillende rassen of soorten van elk product worden ook bekeken in 'de primeurs', net als de teelt, de houdbaarheid, en nog veel meer. De auteur vertelt er ook bij hoe je de producten kunt gebruiken in de keuken. Patrick Caignau voegde er telkens twee recepten bij.

De producten worden in het boek ingedeeld per seizoen, en daarbinnen nog een keer per maand. Eigenlijk is het boek een pleidooi om meer seizoensproducten te gebruiken, om daardoor onze ecologische voetafdruk te verkleinen, zegt Declercq zelf.

Het succes van het boek komt niet geheel onverwacht: mensen zijn immers hoe langer hoe meer bezig met de herkomst van hun voedsel. Consumenten kunnen tegenwoordig het onderscheid maken tussen een product met minder smaak dat in een koelcontainer naar ons land is gevlogen en een seizoensproduct van eigen bodem, dat quasi dagvers in de rekken ligt.

Als u bewuster met uw voeding wilt omgaan, is dit boek alvast een stapje in de goede richting.

'De Primeurs' is uitgegeven door Borgerhoff&Lamberigts, ligt nu in de winkel, telt 408 pagina's en kost 49,95 euro.

Ellen Wielandt









© Vivat.be 2020