Ecologische paraplu's

Gewone paraplu's zijn gemaakt uit vervuilende materialen en zijn zelden gerecycleerd. Of er ecologische paraplu's bestaan? Natuurlijk!

 


De paraplu, een bondgenoot in België. Helaas is dit alledaagse voorwerp meestal in China gemaakt uit vervuilende materialen. Een ander probleem is dat elk jaar miljoenen paraplu's worden weggegooid. Ze worden ook niet gerecycleerd maar verbrand, en dat veroorzaakt nog meer vervuiling.

De eenvoudige en efficiënte versie

De Franse specialist in winterkleding en -accessoires Isotoner ontwierp een 'Eco'-model. De paraplu is gemaakt van PET (een soort van geraffineerde olie), maar is wel  100 % recycleerbaar. De structuur bestaat voor 70 % uit gerecycleerd staal, het handvat is in bamboe en de riem is gemaakt van hennep. De paraplu wordt gemaakt in zwart en grijs. Je vindt hem rechtstreeks bij de fabrikant op

www.isotoner.fr
.

De luxeversie

Voor de luxeliefhebbers combineert Brelli ecologie, technologie en esthetiek. Hij ziet eruit als een Chinese paraplu, is transparant en helemaal biologisch afbreekbaar binnen de vijf jaar. De Brelli bestaat ook als parasol. Hij houdt dan niet alleen de regen tegen, maar ook 99 % van de UVA- en UVB-stralen. Wel jammer: de Brelli is Amerikaans, en het transport van de paraplu naar België is dan niet langer milieuvriendelijk. Wil je toch meer info?

www.thebrelli.com

© Vivat.be 2020