E-Cube, een Belgische nul-energiewoning

Al gehoord van de 'E-Cube'? Deze nul-energiewoning werd ontwikkeld door studenten burgerlijk ingenieur-architect van de Universiteit Gent voor de internationale 'Solar Decathlon'-wedstrijd. De winnaar zal op 4 oktober in Amerika bekendgemaakt worden en raad eens: ze gaan naar de finale!


Uiterlijk lijkt de E-Cube op een rare grijze kubus van 8 meter op 8 met grote ramen. Hij wordt tot 9 juli tentoongesteld aan de Universiteit Gent. Na deze datum vliegt de E-Cube naar Amerika, waar op 4 oktober de finale van de 'Solar Decathlon' plaatsvindt.

Deze internationale wedstrijd wordt georganiseerd door het Department of Energy van de Verenigde Staten. De uitdaging was om een betaalbaar, energie-efficiënt en op zonne-energie werkend huis te bouwen.

Dankzij enerzijds de know-how van een nieuwe generatie ingenieurs-architecten en anderzijds de duurzame en kwaliteitsvolle bouwmaterialen van Belgische bedrijven die sponsorden, slaagden de Gentse studenten erin de E-Cube te bouwen, een 100 % nul-energiewoning.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020