De waarheid over Coca-Cola

De Kerstman zoals we die nu kennen (Santa Claus) werd in 1931 bedacht door een tekenaar van Coca-Cola. Hij baseerde zich daarbij op een dichterlijke beschrijving uit een boek van 1844. En zo zijn er wel meer geruchten over Coca-Cola die waar blijken te zijn.


Als u straks weer eens een reclamespot van Coca-Cola ziet in de Kerstsfeer, bedenk dan dat niemand de Kerstman meer mag claimen dan de frisdrankengigant. Zonder het bedrijf uit Atlanta zou Sinterklaas nog altijd de enige kindervriend zijn, tenzij de regionale Sint-Maarten zich alsnog zou opgewerkt hebben als te duchten concurrent. Santa Claus komt dus niet uit Lapland (waar ze ook maar een oud fabeltje opgepoetst hebben om tegemoet te komen aan de wensen van de consument) maar uit Atlanta, waar het nooit sneeuwt en het grote delen van het jaar tropisch warm is.

Allemaal waar

  • Cola bestaat voor 99% uit water en suiker.
  • Er zit vier tot zes keer meer cafeïne in koffie dan in cola.
  • De typische groenige kleur van het Coca-Cola-flesje (ontworpen in 1915) is afkomstig van het gebruikte zand.
  • ‘De ideale cola’ komt volgens perschef Tom Delforge van Coca-Cola Belgium uit een flesje van 20 cl en wordt geschonken bij 3°C in een glas met drie ijsblokjes. Eventueel een schijfje citroen.
  • In 1996 zette Coca-Cola het grootste reclame-evenement ooit op, in de schaduw van het eigen hoofdkwartier bovendien. De Olympische Spelen werden terecht omgedoopt tot de Coca-Cola Games. Het bedrijf verwezenlijkte dat jaar een recordverkoop van meer dan 18 miljard dollar. De marktwaarde van Coca-Cola steeg met liefst 40%.

Het geheime recept

En dan is er natuurlijk nog het beruchte geheime recept. Coca-Cola heeft in principe over de hele wereld dezelfde smaak. Dat heeft alles te maken met de standaardisering van de watersmaak. Of het water nu afkomstig is van de Antwerpse Waterwerken (zoals in Wilrijk) of van een natuurlijke bron in de Afrikaanse brousse, het wordt overal intensief en op bijna uniforme wijze gezuiverd. Het water wordt onthard, zodat het nog nauwelijks calcium en magnesium bevat. De vele honderden vestigingen van Coca-Cola gebruiken ook allemaal hetzelfde concentraat, dat voor Europa vervaardigd wordt in Frankrijk en Ierland. Maar hoe zit het nu eigenlijk met het recept van die geconcentreerde siroop? Zijn er echt maar vier mensen die de samenstelling van Coca-Cola kennen en wordt de formule echt bewaard achter slot en grendel, zoals vaak gefluisterd wordt?
De Amerikaanse auteur Mark Pendergast kreeg voor zijn boek For God, Country and Coca-Cola toegang tot de archieven van het bedrijf en vond daar zowaar het oorspronkelijke recept van Coca-Cola, zoals dat in 1886 in Columbus, Ohio werd geschreven door ene dokter John Styth Pemberton, Columbus, Ohio, 1886). Voor de naam van zijn brouwsel liet Pemberton zich inspireren door de twee belangrijkste ingrediënten, cocabladeren en colanoten.

Dit was het recept:

  • 1 ons citraatcafeïne
  • 1 ons vanille-extract
  • 2,5 ons ‘smaakstoffen’(verhouding: 80 sinaasappelolie, 120 citroenolie, 40 muskaatnootolie, 25 alcohol, 40 kaneelolie, 20 korianderolie, 40 oranjebloesemolie)
  • 4 ons gemalen cocabladeren
  • 3 ons citroenzuur
  • 1 kwart citroensap
  • 30 pond suiker
  • 9,5 liter water
  • Caramel

Koken en 24 uur laten trekken.

De samenstelling van Coca-Cola is sindsdien sterk veranderd. De cocaïne is er uit gehaald en er zit minder cafeïne in. Het recept wordt daadwerkelijk angstvallig geheim gehouden. De negen ingrediënten worden aangekocht zonder ze bij naam te noemen. Waarschijnlijk zijn er vier mensen die de formule kennen. Een handgeschreven recept van de mede-oprichter van Coca-Cola is in de handen van de ex-vrouw van zijn kleinzoon, Frank Robinson.

Links

  • Coca-Cola België
  • Coca-Cola Internationaal
     








© Vivat.be 2020