De kwaliteiten van Xereswijn

Een studie uitgevoerd door de universiteit van Cadix naar de kwaliteiten en chemische samenstelling van xereswijn wees uit dat de typische manier van bewaren in vaten ervoor zorgt dat de drank wordt verrijkt met antioxydanten die het verouderingsproces tegengaan. Reden genoeg om te gaan proeven… en in één moeite door de stad te bezoeken!


Antioxydanten zijn bestanddelen van plantaardige oorsprong die normaal veelvuldig in onze voeding voorkomen. In likeur zitten ze niet meer, omdat door het distillatieproces alleen de pure alcohol uit de wijn overblijft. 
Bij xereswijn wordt dit verlies echter gecompenseerd door de bewaring in vaten waarin vroeger wijn bewaard werd. Tijdens de rijping laat het hout van de vaten niet alleen aroma’s vrij, maar ook de nog aanwezige antioxydanten.
Dit proces wordt natuurlijk des te efficiënter naarmate het langer duurt, en er een distillaat verkregen wordt met unieke organoleptische kwaliteiten dankzij de aanwezigheid van het typische wijnparfum, iets wat xereswijn onderscheidt van brandy of cognac. Daarbij komt dat xereswijn de gezondheid ten goede komt…tenminste wanneer je hem met mate consumeert.
Xereswijn komt uit Jerez de la Frontera, een stad in Andalusië in het zuiden van Spanje, meer bepaald in de provincie Cadix. Die stad ontleent trouwens zijn naam aan het woord Xeres.

Degustatie en stadsbezoek

Jerez heeft een rijk cultuurpatrimonium, dat zich voornamelijk situeert in het geklasseerde stadscentrum. Enkele van de belangrijkste monumenten zijn de El Salvador-kathedraal en het Alcazar.
De stad wordt getypeerd door het grote aantal kerken uit verschillende periodes, maar ook door de paleizen en woningen van edelen, zoals het paleis van de markies van Montana, een typevoorbeeld van de lokale herenwoning van de nobelen.
De stad is ook gekend om zijn koninklijke Andalusische rijschool, gesticht in 1975 door  Don Alvaro Domecq, en om zijn motorcircuit dat elk jaar een etappe van het wereldkampioenschap motorracen verwelkomt.
Tenslotte vermelden we nog de wijnkelders of bodega’s van de grootste xereswijnproducenten, prachtige staaltjes industriële architectuur en een bezoek - liefst mét proeverij -  meer dan waard. 

Robert Derumes

 









© Vivat.be 2020