De granaatappel: lekker en antioxidant

We kennen allemaal de grenadinesiroop. Het wordt nu geproduceerd uit synthetische producten, maar oorspronkelijk werd de siroop gemaakt op basis van granaatappelsap, een rode en zeer gezonde fruitsoort.

De granaatappel groeit aan bomen in West-en Centraal-Azië, maar wordt ook aan de Middellandse Zee gekweekt. In Iran en Turkije, bijvoorbeeld, is de granaatappel in de winter DE seizoensvrucht.
In België wordt deze fruitsoort geïmporteerd. Granaatappels kopen is dus niet echt milieuvriendelijk, maar de vrucht is wel heel gezond! De granaatappel zit inderdaad vol antioxidanten. Hij bevat er meer dan groene thee.
Je kan de pitten eten maar om optimaal van z'n eigenschappen te genieten, is het beter om granaatappelsap te drinken. Waarom? Omdat het sap ook de witte pellen van de vrucht bevat.

Tegen bepaalde ziekten en kankers
De antioxidante kracht van de granaatappel is zo groot dat het fruit wordt aanbevolen voor de preventie van hart- en vaatziekten maar ook van bepaalde vormen van kanker. Een regelmatige consumptie van granaatappelsap kan inderdaad helpen bij het voorkomen van atherosclerose en hypertensie, twee belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit blijkt na een studie uitgevoerd door Israëlische onderzoekers.

Studies werden ook uitgevoerd in het onderzoek tegen prostaatkanker. Het eerste onderzoek werd in vitro gerealiseerd op tumorcellen, daarna in vivo bij muizen, waarbij prostaatkankercellen werden geïmplanteerd. In beide gevallen werd de groei van kankercellen afgeremd. Dieren die granaatappelsap kregen, overleefden ook langer met de ziekte.

De fenolische verbindingen en hydrolyseerbare tannines van de granaatappel zijn verantwoordelijk voor deze positieve resultaten.

Terwijl verdere studies nodig zijn om dit goede nieuws te bevestigen, is het sterk aangeraden om de granaat regelmatig op het menu te zetten.
Natuurlijk is het best om vers fruit te eten of om het zelf te persen in plaats van het te kopen van kant-en-klare sappen die minder effect zullen hebben.

Melody De Visscher









© Vivat.be 2020