De geschiedenis van het kerstbier

De Engelsen zijn vanouds de koningen van het kerstbier, Christmas beer (of X-Mas). Enkele Henegouwse brouwerijen hebben de traditie nieuw leven ingeblazen. 

Brouwen is zo’n ambacht dat nauw verbonden is met de seizoenen. Bier gist bijvoorbeeld veel moeizamer bij hoge temperaturen, in de zomer dus. Vandaar dat de hop- en gerstvoorraden in de herfst moesten opgebruikt worden om plaats te maken voor de nieuwe oogst. Met die overschotten maakten de brouwers in het verleden een uniek brouwsel, rijk aan grondstoffen, het basisingrediënt van een sterker bier met nog meer smaak en aroma. Het kerstbier is een moutbier van hoge gisting, volrijp en met een schijn van amber.

In de kerstperiode kreeg het werkvolk van de brouwerij een paar van die flessen kerstbier toegestopt, en de brouwer verwende er ook zijn klanten mee.

In Brasserie Dubuisson, de oudste familiebrouwerij van Wallonië, zag in 1991 de Bush de Noël het levenslicht, een kerstbier met een grote traditie. Vandaag is Bush de Noël het op één na best verkochte kerstbier in België, en zowat overal verkrijgbaar. 
Het amberkleurige bier, met een glimp van koper, wordt uitsluitend gebrouwen met natuurlijke producten: mout, hop, natuurlijke suiker en water. De diepe kleur is te danken aan het overvloedige gebruik van gesuikerde mout. Terwijl het bier rijpt in de lagervaten voegen de brouwers extra hopbladeren toe. Die geven het bier van hoge gisting een bijzonder cachet, een fruitige smaak met een uitzonderlijke rondheid.

Bush de Noël Premium is de niet gefilterde, niet hergiste variant van de Bush de Noël. De Premium gist gedurende drie weken in de fles, goed gechambreerd, en smaakt daardoor nog rijker en krachtiger. Dit bier is enkel verkrijgbaar in flessen van 75 cl.


            © Vivat.be 2020