Belg verbruikt te veel water

Uit een rapport van het WWF blijkt dat onze dagelijkse waterconsumptie veel te hoog staat: 7400 liter, dat is ongeveer 90 badkuipen.




Samen met ECOLIFE heeft het WWF de watervoetafdruk van België berekend. Deze meet het directe en indirecte gebruik van zuiver en zoet water per consument of producent.

De resultaten zijn helaas niet goed. Ons land heeft een veel hoger verbruik dan buurlanden zoals Nederland, Groot-Brittanië en Duitsland. Maar dat is niet het ergste: onze waterconsumptie ligt ver boven onze eigen voorraden en is dus in sterke mate afhankelijk van buitenlandse watervoorraden.

De zware voetafdruk is 3/4 te wijten aan de import van producten uit het buitenland. Het gaat voornamelijk om landbouwproducten zoals katoen, koffie, soja en graan. Een groot deel van dat verbruikte water is afkomstig uit Pakistan, India en Ukraïne... landen die te kampen hebben met extreme waterschaarste. Met andere woorden neemt België, door haar waterconsumptie, deel aan de waterproblemen in die landen.

Het rapport citeert enkele sterke voorbeelden: om één glas bier te produceren hebben we bijvoorbeeld 75 liter water nodig. En als het over vlees gaat swingen de cijfers helemaal de pan uit: duizend liter water voor één liter koemelk, en drieduizend liter voor één kilogram kippenvlees!

Meer verantwoordelijke bedrijven

Bedrijven zoals ALPRO, Coco-Cola en SABMiller hebben de voorbije jaren, in samenwerking met WWF, hun watervoetafdruk geanalyseert. Alle drie gebruiken vandaag de resultaten om de milieu impact te kennen en maatregelen te nemen om deze te verkleinen. Initiatieven met lokale gemeenschappen zijn immers zo tot stand gekomen. WWF roept bedrijven op om hun watervoetafdruk te berekenen om de nodige maatregelen te nemen om hun impact te minimaliseren.

Minder Vlees

Ten slotte kunnen ook burgers op verschillende manieren bijdragen aan de vermindering van hun watervoetafdruk. De eerste stap is natuurlijk om ons directe waterverbruik te beperken, maar ook door ons consumptiegedrag aan te passen. We kunnen zo weinig mogelijk voedsel weggooien omdat elke gram voedsel een berg water verbergt. Vlees bevat bijvoorbeeld meer water dan plantaardige producten. Een  verantwoordelijke eerste stap is dus overschakelen naar een vleesarm(er) dieet.
 









© Vivat.be 2020