Alpro krijgt pluim voor goede voorbeeld


Het Gentse Alpro, de Europese marktleider in sojaproducten voor menselijke consumptie, is de jonste laureaat van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties. "Duurzaamheid zit in de genen bij Alpro, al van bij het begin", aldus de jury. "Het bedrijf is erin geslaagd dit heel concreet te vertalen in al haar activiteiten. Het vormt een indrukwekkend en inspirerend voorbeeld."

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties beloont Belgische initiatieven die erin slagen om de principes van duurzame ontwikkeling in het dagelijkse leven toe te passen. Alpro haalde het van 3 andere kandidaten.

Alpro ontstond in 1980 haar plaats binnen de groep Vandemoortele. Het bedrijf telt vandaag 700 medewerkers en bezit productiefaciliteiten in 5 landen. Alpro vindt evenwel niet alleen groei of winst belangrijk – het wil als bedrijf ook heel bewust omgaan met de sociale en ecologische kant van het bedrijfsleven.

Alpro hecht ook veel belang aan correcte arbeidsomstandigheden voor boeren en arbeiders, maar evengoed aan de persoonlijke ontwikkeling van haar medewerkers. Zo lopen er een tiental initiatieven om de work-life balance van de medewerkers te verbeteren.


Alpro heeft heel wat MVO-ambities. Zo wil het bvb CO2-neutraal zijn in 2020 en levert het zware inspanningen om water en energie te besparen en om het waterafval optimaal te verwerken.

Alpro produceert soja voor menselijke consumptie. Sojaproducten zijn cholesterolvrij en bevatten weinig verzadigd vet en zijn rijk aan gezonde proteïnen en essentiële aminozuren. Soja is in principe ook beter voor het milieu dan de zuivel- en vleesproducten waarvoor het een volwaardig alternatief is.

Maar er zijn belangrijke kritische bedenkingen bij de sojateelt. Zo leidt ze tot verdere ontbossing van tropische gebieden en vaak worden genetisch gemodificeerde bonen gebruikt. Alpro wil daarom enkel 100% duurzame soja gebruiken – soja van natuurlijke bonen, die niet geteeld zijn op ontboste gebieden. Om dit te garanderen werkt Alpro met een uitgekiend traceerbaarheidssysteem.

Alpro mag terecht trots zijn op haar product en de productieketen, zo oordeelde de jury van De Grote Prijs. Het drukte evenwel ook de bezorgdheid uit over hoe Alpro er als profit-bedrijf voor kan zorgen dat haar producten betaalbaar blijven voor de minder bedeelden.

www.alprosoya.com


Bekijk de
videoportretten
van de Laureaat en de 3 andere Genomineerden op de site van De Grote Prijs.

 

© Vivat.be 2020