De roetfilterpremie dekt voortaan 100% van de kosten

Wie in Vlaanderen zijn of haar oude dieselauto uitrust met een roetfilter, krijgt daarvoor een overheidspremie. Sinds deze zomer dekt deze premie de gehele kostprijs en komen er ook meer wagens in aanmerking. Hierbij een overzicht van de huidig geldende voorwaarden voor een groene maatregel die slecht uit de startblokken kwam.Het doel van deze Vlaamse campagne is de inbouw van roetfilters te stimuleren om zo de schadelijke uitstoot van fijn stof in het wegverkeer te verminderen. In het geval van oudere wagens gaat het om half-open roetfilters die 30 tot 50% van de fijne stofuitstoot tegenhouden. Het type roetfilter dat op nieuwe modellen wordt aangebracht is van het type gesloten filter (houdt tot 90% fijne stofdeeltjes tegen).

De Vlaamse regelgeving omtrent groene premies hangt samen met de Europese richtlijnen en objectieven en dient daarop afgesteld. Maar de jongste aanpassing van het premiesysteem voor roetfilters heeft in de eerste plaats te maken met de teleurstellende interesse. Halverwege dit jaar hadden nog maar een tiental mensen aanvraag ingediend om hun dieselwagen uit te rusten met een roetfilter. In startjaar 09 jaar waren er dat amper 66.

Daarom besloot Vlaanderen de premie op te trekken (van 80% naar 100% van kostprijs) en uit te breiden naar meer wagens (naast milieuklasse Euro 3 ook Euro 4).


Voorwaarden en bedrag

Iedereen die eigenaar is van een dieselwagen en zijn domicilie of exploitatiezetel heeft in Vlaanderen, kan de premie aanvragen. Zowel privé-wagens, bedrijfswagens als leasingwagens komen in aanmerking. De premie kan aangevraagd worden voor meerdere diesels van eenzelfde eigenaar en betreft meer bepaald "de inbouw van een roetfilter in een personenwagen of bestelwagen met een dieselmotor van milieuklasse Euro 3 of Euro 4". De Euro-norm van je wagen kan je terugvinden op het inschrijvingsbewijs. De premieaanvraag moet ingediend zijn binnen de 3 maanden na de plaatsing van de roetfilter.

De premie bedraagt 100% van de totale installatiekost van de roetfilter (prijs van filter, plaatsing en eventuele keuringskosten) en is beperkt tot een maximum van 600 euro. De garagist die de installatie uitvoert krijgt een premie van 50 euro per installatie.

Voor alle details en procedurevragen geldt maar één adres:

het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid


© Vivat.be 2020