De plantenwand: een verticale tuin met veel voordelen
De plantenwand is trendy. Omdat het op een groen reuzenschilderij lijkt, omdat het de natuur in de stad brengt, maar ook omdat het het stadsgeluid absorbeert. En dit zijn maar een paar van de voordelen. Zoom in op een nieuwe groene trend.
Een voorbeeld van een plantenwand in België? De meest bekende plantenwand vind je op het nummer 14 in de Belliardstraat in Brussel. Hij werd gerealiseerd door Patrick Blanc, een Franse botanicus die ook de bedenker is van het concept. Patrick Blanc is een onderzoeker bij het CNRS (Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek in Frankrijk). Hij merkte op dat planten niet noodzakelijk aarde nodig hadden om zich te ontwikkelen. Het bewijs is dat er een heleboel planten groeien op rotsen, hellingen en andere droge gebieden. Ze leven dankzij een minimum aan water en licht. De Fransman baseerde zich op deze observatie om z’n eerste plantenwand te creëren. In 19 versierde hij La Cité des Sciences in Parijs. Later le Musée des Arts premiers en het Pershing Hall hotel. Vandaag is zijn werk internationaal bekend.
De voordelen van zo’n groene muur? Eerst en vooral dient hij als akoestische isolatie. De plantenwand absorbeert inderdaad het geluid, dus ook de echo en resonantie. Hij fungeert ook als een thermische isolator. Bovendien nemen de bladeren van de planten stof en koolstofdioxide (CO2), verantwoordelijk voor een groot deel broeikasgas, op.
De muur vangt ook andere vervuilende stoffen op zoals stikstofoxiden, waterstofsulfide en vluchtige organische stoffen. Vaak gebruikt men klimop, Aglaonema, varen of Philodendron, die ook antipollutieplanten zijn. Ten slotte is het meest evidente voordeel de esthetiek. Een plantenwand siert de grijze gevels en brengt tegelijkertijd de natuur in de stad. Zoals een tuin, maar verticaal.
Een plantenwand kan tientallen jaren leven. De planten worden geïrrigeerd met een geautomatiseerd systeem dat zorgt voor verminderde wateropname. Wat de prijs betreft, moet je tussen de 600 en 800 € /m² neertellen.
Meer info?
Melody De Visscher