Chicza, de biokauwgom

Wist je dat kauwgom gemaakt wordt van aardoliederivaten en zes jaar nodig heeft om te worden afgebroken in de natuur? Er bestaat echter een natuurlijke, biologische en 100 % afbreekbare versie: Chicza. Die wordt bovendien geproduceerd op een duurzame en rechtvaardige manier.


Oorspronkelijk was de kauwgom een min of meer natuurlijke product. Hij was gemaakt van chicle (latex uit de sapodillaboom), hars en stroop. Maar vandaag is chewing gum helemaal anders: z’n ingrediënten zijn een derivaat van aardolie, aspartaam, smaakstoffen, kleurstoffen, stabilisatoren en andere chemicaliën die schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast duurt het zes jaar voor het afgebroken is in de natuur.

Gelukkig bestaan er gezonde en milieuvriendelijke alternatieven. Een van hen is Chicza, een biokauwgom. Hij is gecertificeerd door Ecocert en 100 % biologisch afbreekbaar. Chicza is gemaakt van latex afkomstig van een Mexicaanse boom (Manilkara zapota) die water, eiwitten, koolhydraten, vetten, aminozuren en polysoprene bevat. Wat er als zoetstof wordt gebruikt? Gezonde agavesiroop! Chicza is bovendien uniek omdat de gom de smaak van wilde vruchten, kruiden en specerijen bevat.

Een ander voordeel van deze biokauwgom is dat hij geproduceerd wordt op een duurzame en eerlijke manier in Mexico. Een vereniging van coöperaties heeft het beheer van de productie in handen, maar ook de logistiek, de financiën en de marketing.

Tot slot is Chicza verkrijgbaar in drie smaken: wild mint, citroen en
pepermunt. Je kan de kauwgom vinden in sommige natuurwinkels en
op de volgende website:

www.bioflore.fr

Melody De Visscher

Foto : Chicza

© Vivat.be 2020