Biogarantie, het Belgisch label voor bioproducten

Je hebt zeker gemerkt dat bioproducten vaak afgestempeld zijn met het Biogarantielabel. Wat staat het voor? Is dit gecontroleerd?


 


Biogarantie is hét Belgisch privélabel. Als je een product met het Biogarantielabel koopt, ben je zeker dat het bio is en dat het dus op de meest natuurlijke manier werd geproduceerd. Eigenlijk staat het label voor meer dan dat. Er bestaan bijkomende ecologische, economische en sociale normen.

Het is een garantie dat iedereen in de keten, wereldwijd, een eerlijk loon heeft ontvangen. Maar ook dat de natuur op en rond het landbouwbedrijf gerespecteerd werd en dat de ecologische schade van koeling, transport en verpakking zo klein mogelijk is gebleven.

Omdat de termen 'bio' en 'biologisch' wettelijk beschermd zijn, wordt Biogarantie ook gecontroleerd. Dat gebeurt via drie bedrijven: Certiys, Integra/Blik en Quality Partner.  Deze controleren zowel de gronden als de zaden maar ook de eindproducten om eventuele residuen van verboden stoffen op te sporen. De controlebedrijven bekijken ook grondig de stallen, de dieren, hun voeding, de plaatsen waar hun eten wordt opgeslagen, enzovoort.

Biogarantie staat voor Belgische producten afkomstig van biologische landbouw.

Als de voeding van andere landen komtn krijgen die dan het Europese logo. Dit is bijna hetzelfde, ook al is Biogarantie een tikkeltje strenger. Biogarantie verbiedt bijvoorbeeld nitrietzouten in vlees. Ook kledij en cosmetica kunnen biologisch zijn, maar die krijgen dan een apart label.

Wil je er meer over weten? Surf dan naar www.biomijnnatuur.be

© Vivat.be 2020