Alledaagse extra's: enkele recepten om restjes in de koelkast opnieuw te gebruiken

We hebben vaak de ongelukkige gewoonte om onze restjes weg te gooien terwijl we echte culinaire meesterwerken zouden kunnen maken. Alles wat je nodig hebt is een beetje fantasie, een goed gevoel en vooral de wil om te verrassen. Hier zijn enkele receptideeën om uw koelkastrestjes op maat te maken en dagelijks geld te besparen.

Gegratineerde pasta

U had deze week pasta bolognese op het menu staan en u zit met een restje spaghetti waarvan u niet weet wat u ermee moet doen? Geen paniek. Je kunt deze pasta hergebruiken om een heerlijke zelfgemaakte gratin te maken.

Gewoon mengen met verse room, op smaak brengen en in een ovenvaste schaal doen met een vulling van gehakt of gevogelte. Een snel en heerlijk recept dat uw kinderen zal plezieren.

No-bake koekjes als dessert

Te droge of te zachte koekjes zijn meestal niet erg populair. Om ze een tweede leven te geven, kun je ze gemakkelijk verwerken in een dessert.

In een tiramisu kun je ze gebruiken om de bodem van je glaasjes te garneren of als basis voor een no-bake cake.

Daarvoor meng je ze gewoon met gesmolten boter, bedek je ze met een mengsel van fromage frais en slagroom en garneer je ze met fruit naar keuze. Een frisse en snelle traktatie die zelfs de meest sceptische gasten zal verrassen.

Vleeswaren en kaas in quiche

Heeft u nog een restje ham of een plakje Comté of Reblochon liggen in de kaaslade van uw koelkast? Het is tijd om iets speciaals te doen door een quiche te maken voor het diner.

Maak een quiche met je overgebleven kaas, je in grote stukken gesneden vleeswaren en wat eieren. Vul een korstdeegbodem met dit mengsel en zet hem in de oven. Begeleid dit heerlijke recept met een salade en een zelfgemaakte balsamico-azijndressing voor een verbluffend resultaat.

Restjes rijstkroketten

Rijst van je laatste maaltijd waar je naar uitkijkt? Pak gewoon wat mozzarella en boter en maak er kroketten van. Bak het in een beetje olijfolie met uien, en voeg de mozzarella en een beetje geraspte parmezaan toe.

Wacht tot de rijst is afgekoeld en vorm dan balletjes waarin je een stukje kaas hebt gestoken dat tijdens het koken zal smelten. Voor het krokante effect van de kroketten doopt u ze in bloem, vervolgens in een losgeklopt ei en tenslotte in paneermeel voordat u ze bakt. U zult eindigen met een heerlijk, gastronomisch gerecht dat zeker gevraagd zal worden.

Groenten in soepen en fruit in smoothies

De restjes groenten in je koelkast hebben veel te bieden als je ze een kans geeft. Wortelen, courgettes, pompoenen en tomaten kunnen worden gebruikt om heerlijke soepen te maken. Je kunt ze naar eigen smaak op smaak brengen en invriezen in Tupperware om van te genieten op koude winteravonden.

Kijk niet langer toe hoe fruit zijn versheid verliest en kies voor de smoothie-oplossing. U kunt heerlijke recepten maken voor u en uw kinderen en ze zelfs meenemen op reis.









© Vivat.be 2020