Aardig-op-weg-week zet kids op de goede weg

Van 16 tot en met 22 september voert de Aardig-op-weg-week campagne rond de voordelen van autoluwe mobiliteit voor kinderen en ouders. Het programma biedt een waaier aan acties en activiteiten waarin duurzame mobiliteit centraal staat.


Ouders baren zich terecht zorgen om de verkeersveiligheid en verkiezen daarom meestal om hun kroost met de auto naar de school, jeugdbeweging of zwemclub te brengen. Anderzijds dragen zij op hun beurt bij aan de verkeersdrukte, een vicieuze cirkel. Bovendien, zo bleek uit een enquête, kopiëren kinderen het gedrag van hun ouders, ook als het op verkeer aankomt. Ouders die bewuster met de auto omspringen, zullen die gewoonte ook doorgeven aan hun kinderen.

Veilig op de fiets

Met een reeks workshops wenst de Aardig-op-weg-week ouders alvast meer zelfzekerheid geven om met hun kinderen in het verkeer te fietsen. Kinderen worden er fietsvaardiger gemaakt en leren waar ze moeten op letten in het verkeer. Ouders krijgen praktische tips over hoe ze op een veilige manier hun kinderen door het verkeer loodsen.

Auto op stal

De Aardig-op-weg-week daagt je uit om die (tweede) wagen eens een tijdje op stal te laten en autogewoontes te doorbreken. Welke verplaatsingen kunnen ook anders: met de fiets, te voet of met de bus? Al gedacht aan een auto delen met je buren?

Afsluiters

Op 19 september volgt dan de Autovrije zondag. Heel wat steden en gemeentes maken hun straten en centra autovrij en bieden tal van activiteiten voor bezoekers en bewoners. Ook jij kan dan je straat, in samenwerking met de gemeente, autovrij maken. 

De Aardig-op-weg-week wordt passend afgesloten met de 5de Strapdag, een autovrije schooldag waaraan zo’n 400 basisscholen deelnemen.

www.aardig-op-weg-week.be

 

© Vivat.be 2020