Europa's meest duurzame residentiële gebouw staat in ... Leuven

Breeam, wereldleider in het meten en beoordelen van de duurzaamheid van gebouwen, heeft half december het internationaal ‘outstanding’-label uitgereikt aan projectontwikkelaar Ertzberg voor de Balk van Beel, een appartementencomplex aan de Vaartkom in Leuven dat ontworpen werd door architect Stéphane Beel. Het gebouw kreeg van Breeam een duurzaamheidsscore van 87,8 %, en is het eerste residentieel vastgoedproject op het Europese vasteland dat het internationaal ‘outstanding’-label bekomt.


Om de duurzaamheid van een gebouw te berekenen, gebruikt Breeam negen criteria: transport, management, energie, welzijn, materiaalgebruik, afval, water, vervuiling en ecologie. Het keurmerk gaat dus verder dan zich enkel uit te spreken over de ecologische impact.

Het gebouw telt 106 woonheden en is de eerste fase van de stadswijk Tweewaters die Ertzberg er bouwt. Het wordt normaliter in april 2013 opgeleverd. De nieuwe, die in totaal circa 1200 woningen zal tellen en over 10 jaar klaar moet zijn, wordt CO2-neutraal.

Enkele voorbeelden van de duurzame aspecten van het project. De ganse wijk wordt autovrij en voorzien van fiets- en wandelpaden. De Balk van Beel zal voorzien worden van groene stroom en groene warmte en van slimme meters in de appartementen voor het online aflezen van elektriciteits-, warmte- en waterverbruik. In de Balk wordt het ganse gebouw voorzien van één en dezelfde cradle-to-cradletegel, in één kleur. Alle houtproducten zijn afkomstig uit duurzame bosbouw en al het hout heeft het FSC-label. Er komt een afvalsorteerstraat voor de bewoners waar de verschillende, courante afvalfracties gesorteerd en gewogen worden. Die weging laat toe dat de bewoner uiteraard betaalt naargelang het afval dat hij produceert. En een laatste voorbeeld van hoe leefcomfort en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan, is de thuisbezorgingskast. Elk appartement in de Balk is standaard voorzien van een ipad en een thuisbezorgingskast die ervoor zorgen dat goederen geleverd en/of opgehaald kunnen worden, ook bij afwezigheid.

Lees meer over de Balk van Beel en de stadswijk Tweewaters op

www.tweewaters.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020