Wikipedia, een vrije encyclopedie

Beeld je een encyclopedie in die tot stand komt door de samenwerking van wie maar wil meeschrijven. Anders gezegd een initiatief waarbij men een vrije encyclopedie wil ontwikkelen in zoveel mogelijk talen. Dat is Wikipedia.


Wikipedia is een dergelijk project om een vrije en op samenwerking berustende online encyclopedie te creëren. Het feit
at elke bijdrage rechtenvrij is betekent dat alle geschreven artikels automatisch vallen onder de Vrije Documentatie Licentie van de GNU. Zo kan iedereen vrij de artikels van de encyclopedie raadplegen, kopiëren, wijzigen, verrijken en verspreiden.

De enige belemmering (en bescherming) is dat deze licentie ook geldt voor elke kopie en afgeleide of gewijzigde versie van een artikel. Wikipedia is een op samenwerking gebaseerd gemeenschapsproject, waarbij iedereen kan meewerken om de encyclopedie aan te vullen, te verbeteren en te verrijken. Duizenden vrijwilligers werken hier momenteel aan mee.

Deze filosofie van "open content" vind je ook terug in het project Nupedia (

www.nupedia.com
). (enkel in het Engels).

De encyclopedie bestaat in tal van talen. De Engelse is momenteel wel veel uitgebreider en evolueert ook veel sneller. De Engelse versie van Wikipedia telt inmiddels al meer dan 110.000 artikels. De Nederlandse versie schommelt momenteel slechts rond de 5.000 artikels. Aan u om hier verandering in te brengen!

De Nederlandstalige website van Wikipedia


Philippe Allard

© Vivat.be 2020