Waarom betalen wij niet met de gsm?

Slechts 8% van de Belgen gebruikt de gsm of een ander mobiel toestel voor betalingen, bankverrichtingen of online winkelen. Meer dan drie kwart (76,6%) is niet van plan om in het in de nabije toekomst te doen. Bijna 60% van de ondervraagde Belgen denkt zelfs dat mobiel betalen onveilig is. Dat blijkt uit de Unisys Global Security Index, een onderzoek in opdracht van informaticadienstenleverancier Unisys.


Ongeveer 7% van de Europeanen heeft zijn mobiel toestel al gebruikt voor mobiele financiële transacties. De Duitsers hebben de meeste ervaring (21,2%). Slechts 1% van de Britten gebruikt deze mobiele diensten. Een absolute meerderheid (74,4%) van de Europeanen geeft daarenboven aan hun mobiel toestel waarschijnlijk nooit te zullen gebruiken voor mobiele betalingen. De Fransen zijn vandaag het meest terughoudend, met 85,6%. Dit zijn opmerkelijk cijfers omdat er al heel wat mobiele betaaltoepassingen bestaan zoals mobiel betalen voor parking of cinematickets.

Banken spelen belangrijke rol in mobiele veiligheid

Een belangrijke reden waarom consumenten mobiele betalingsmogelijkheden niet willen gebruiken, lijkt omdat ze helemaal niet overtuigd zijn dat mobiele toestellen voldoende veilig zijn om financiële transacties uit te voeren. 59,7% van de Belgen denkt dat mobiel betalen vandaag weinig of helemaal niet veilig is. Slechts 7,8% van de Belgen is absoluut zeker van de veiligheid, over heel Europa is dat zelfs slechts 4,8%.

Banken hebben een belangrijke rol te spelen in het stimuleren van het mobiel betalen. Zij worden immers door de consument het meest vertrouwd wat betreft de veiligheid van mobiele transacties, zo blijkt nog uit het Unisys onderzoek. 59,4% van de ondervraagde Belgen denkt dat banken of andere financiële instellingen de beste veiligheidsmaatregelen kunnen bieden bij mobiele betalingen. Dit tegenover 6,7% voor de telecomleverancier en slechts 1% voor de online retailer. De Belg blijft tegelijk de meest sceptische Europeaan: meer dan een kwart (26,5%) meent dat geen van de drie partijen afdoende veiligheid kan bieden.

Belg blijft bezorgd om virtuele veiligheid De rondvraag rond mobiel betalen maakt deel uit van de Unisys Security Index, een zesmaandelijks wereldwijd onderzoeksproject om de houding van mensen te begrijpen tegenover nationale, persoonlijke, financiële en online veiligheid. Unisys ondervroeg daartoe meer dan 13.000 mensen in 13 landen.
In België werden 985 personen ondervraagd. Midden vorig jaar berekende Unisys voor het eerst de Security Index. Financiële veiligheid blijft de grootste bekommernis van Europese consumenten: een op de twee Europeanen is ongerust over bankkaartfraude en een op de drie is bezorgd over het wel kunnen nakomen van hun financiële verplichtingen. De Belgen zijn vandaag de meest ongeruste Europeanen wat betreft online veiligheid. Dat was ook het geval vorig jaar. Terwijl gemiddeld slechts 30% van de Europeanen online veiligheid als een belangrijke of zeer belangrijke bezorgdheid noemt, bedraagt dat cijfer voor de Belg 37%. De Belg is daarbij nagenoeg even bevreesd voor bedreiging door virussen, spyware of spam als voor onveilig online shoppen of bankieren.

Meer info

© Vivat.be 2020