Tips om je privacy te beschermen op Facebook

Sociale netwerksites worden steeds populairder. Vooral Facebook heeft een ledenlijst die groeit als een raket. Je privacy wordt bijgevolg ook steeds moeilijker te vrijwaren. Maar als je deze tips in acht neemt, kun je voortaan op beide oren slapen.


1. Leg vriendenlijstjes aan. Niet alle info is voor iedereen even geschikt. Je baas hoeft je vakantiefoto’s niet te zien, bijvoorbeeld. Klik daarom bovenaan de pagina op ‘vrienden’ en kies dan ‘nieuwe lijst maken’. Die lijst geef je vervolgens een titel als ‘collega’s’, ‘buren’ of  ‘goede vrienden’. Een contactpersoon kan op verschillende lijstjes figureren. 

2. Pas je instellingen aan: zo kun je regelen welke vriendenlijst welke informatie mag zien. Kies daarvoor ‘instellingen’ en in het dropdownmenu dat daarop volgt ‘privacy-instellingen’. Je kunt nu zelf kiezen wie je profielinformatie kan lezen, welke activiteit je wil vermeld zien op je wall en welke toepassingen zichtbaar worden of verborgen blijven. 

3. Als je niet wil dat zomaar eender wie je kan vinden op Facebook, klik dan in bovengenoemd dropdownmenu op ‘zoeken’. Daar kun je selecteren wat nijvere googelaars en nieuwsgierige (on)bekenden te zien krijgen, voor ze je een vriendschapsverzoek kunnen toesturen. 

4. De optie ‘Nieuwsoverzicht en Prikbord’ kun je aan- en uitzetten. Zet je ze uit, dan krijgen je vrienden geen berichten in hun newsfeed over jouw activiteiten. 

5. Ook je foto’s op Facebook kunnen beschermd worden tegen ongewenste blikken. Elk fotoalbum heeft zijn eigen privacyinstellingen. Kies de vriendengroep die de foto’s mag zien, de rest van je contacten ziet helemaal niets. Klik op ‘foto’s’, dan op ‘albums privacy’. 

6. Tags van foto’s waar jouw naam bij staat, kun je altijd zelf verwijderen, ook als ze niet door jou werden geplaatst. 

7. Adverteerders mogen momenteel je privégegevens niet gebruiken voor publicitaire doeleinden. Dit kan in de toekomst misschien veranderen. Geef daarom bij voorkeur geen toestemming om je naam of foto te laten gebruiken in facebook ads. Klik in het dropdownmenu van de privacy-instellingen op ‘nieuwsoverzicht en prikbord’, kies dan voor tabblad ‘facebook ads’ en selecteer ‘niemand’. Klik dan nog een keer op ‘wijzigingen opslaan’. 

8. Het prikbord in- of uitschakelen, of vrienden selecteren die je prikbord kunnen lezen, doe je via de knop ‘opties’, met het vergrootglas-icoontje erbij. Klik daarna op ‘instellingen’. 

9. Als je vrienden applicaties activeren zoals kwisjes of spelletjes, krijgen die applicaties automatisch toegang tot jouw gegevens. Wil je dit liever niet ? Ga dan naar ‘privacyinstellingen’ en klik op ‘instellingen’. Kies hier de gegevens die je wil delen met derden. Wat je liever voor jezelf houdt, vink je af.

10. Via de knop ‘toepassingsinstellingen’ onder ‘instellingen’ krijg je een overzicht van alle applicaties die toegang kregen tot jouw profiel en bijgevolg ook tot je persoonlijke informatie. Verwijder de toepassingen die je niet vertrouwt, of die je niet meer gebruikt. 

Bron: ZDNet

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020