Samsung presenteert doorzichtig LCD-paneel met zonneenergie

Het prototype zou kunnen toegepast worden als ruit in, bijvoorbeeld, een koelkast om tegelijkertijd op de monitor de temperatuur controleren of zelfs emails lezen. Een stap naar een high-tech maar groen product.
 


Samsung werkt al enige tijd aan transparante LCD-schermen... Onlangs heeft de Zuid-Koreaanse groep de voortgang van dit project tijdens de Duitse computerbeurs CeBIT 2011 voorgesteld.

Het gaat over een maar liefst 46" grote scherm. Dit is deels doorzichtig zodat je, behalve de weergegeven beelden, ook kunt zien wat zich erachter bevindt. Het paneel bevat zonnecellen die een deel van het opgevangen licht omzet in energie. Het prototype is verder een multi-touchscreen met maximaal tien vingers en kan een Full HD resolutie weergeven.

Dit soort display zou kunnen toegepast worden als ruit in, bijvoorbeeld, een koelkast. Je zou dan de inhoud kunnen bekijken zonder de koelkast te openen en tegelijkertijd op de monitor de temperatuur controleren of zelfs emails lezen.

De technologie op het moment nog in ontwikkeling. Het touchscreen heeft nog enkele problemen maar de fabrikant is optimistisch en zegt dat hij plant om een nog groter transparant scherm te produceren, tot maar liefst 65"!

Melody De Visscher

Photo : Patrick H

© Vivat.be 2020