Je surft niet anoniem!

Misschien dacht je wel dat rustig kon surfen in alle discretie, zonder een spoor achter te laten? Niets is minder waar. Tijdens een surfsessie laat je overal sporen achter. Doe net als ons eens de test.
 


Je kan via de website van

Anonymizer
een simpele test doen. Begeef je naar deze site en je krijgt onmiddellijk de vraag "Wie ben jij?" voorgeschoteld. Hierop volgt terstond de mededeling : "Onnodig, wij weten al alles van je af." Een simpele klik vertelt je dan dat Anonymizer.com inderdaad een heleboel weet : je besturingssysteem en schermresolutie, de versie van je browser. De site
Anonymat.org
vermeldt zelfs het IP adres dat je gebruikt om toegang tot Internet te krijgen.

Het volstaat om dit IP-adres en je besturingssysteem te kennen om via hacking-programma's een zwakte in je beveiligingssysteem uit te buiten. Met deze programma's kunnen hackers je computer schaden, maar ook toegang krijgen tot de harde schijf en het geheugen van je computer.

Als je een website bezoekt, kan deze een zogenaamde 'cookie' in je computer plaatsen. Deze kleine file verzamelt alle informatie die de website er graag wil in terugvinden, zoals de naam van bezochte webpagina's, de inhoud van de informatie die je op deze pagina's ingevuld hebt,... Vervolgens kan deze site zich toegang verschaffen tot al deze informatie en zo zelfs een dossier over jou aanleggen om zo je interesses te leren kennen. Ze komt m.a.w. achter je persoonlijke smaak.

Anonymizer.com herinnert er u aan dat je elke keer dat je een website bezoekt zonder de nodige bescherming niet alleen het risico loopt een indringer binnen te laten, maar dat je tevens ongevraagd informatie levert over jezelf. Onder deze informatie valt o.m. : de webpagina's die je regelmatig raadpleegt, de paswoorden die je gebruikt, je adres, telefoonnummer, beroep, het nummer van je bankkaart,... Heel wat websites verzamelen deze informatie en leggen echte dossiers aan over hun bezoekers. Zelfs al vertrouw je meestal de persoon die achter de website huist en zelfs al is deze te vertrouwen, dan nog loop je grote risico's wanneer een hacker die de website zelf aanvalt achter je gegevens komt.

Om dit te vermijden kun je terugvallen op te betalen anonieme navigatiediensten zoals

"Anonymizer Surfing"
. Deze zorgt ervoor dat je IP-adres verborgen blijft en weerhoudt de beruchte cookies.

Je kan gratis en veilig surfen vanaf de site van Anonymizer. Je kan ook een klein programmaatje downloaden, Anonymizer Protection. Vervolgens verschijnt er een logo op je taakbalk en wanneer je erop klikt, verschijnt er een nieuwe taakbalk. Hierna kun je discreet en veilig surfen.

L'annuaire des sites d'anonymat

Philippe Allard

© Vivat.be 2020