Hoe kiest u de juiste GPS?

Een GPS is in korte tijd een razend populair hebbeding geworden. Maar het aanbod is enorm, en de verschillen zijn aanzienlijk, zowel in prijs als in mogelijkheden.


Met een GPS (Global Positioning System) kunt u bepalen waar u bent, met een lelijk woord geolokaliseren wat gebeurt via een satelliet. Als automobilist kunt er een route mee uitstippelen die rekening houdt met van uw specifieke wensen (de snelste of de kortste weg, met of zonder tol…) Ook voor motards, fietsers en wandelaars zijn er inmiddels speciale GPS-toestellen op de markt.

Een draagbare GPS voor in de auto is goedkoper, praktischer en minder opvallend (als u het toestel niet onbeheerd achterlaat) dan een geïnstalleerd apparaat. Bijkomende voordeel: je kunt het toestel doorgeven aan vrienden en familie, en ook gebruiken in een huurauto.

Waar moet u op letten bij de aankoop?

- De prijs.
- De grootte van het (aanraak)scherm.
- De geografische dekking: België, Benelux, Europa (oost en west), Verenigde Staten, Canada… Let erop dat in al die regio’s voldoende wegen opgenomen zijn.
- De snelheid van uitvoering. Niets vervelender dan een GPS die er lang over doet om op te starten (meestal omdat hij de satelliet niet meteen vindt).
- De getoonde informatie. Niet alleen een kaart (met bezienswaardigheden onderweg, als het even kan) maar ook de snelheid en de snelheidsbeperkingen, vaste snelheidscontroles, afstanden en straatnamen.
- De taal waarin de straatnamen getoond worden. In Brussel ontstaat wel eens verwarring door het gebruik van Nederlandse namen in overwegend Franstalige wijken.
- De precisie van de informatie. Sommige toestellen (zoals de Navcore van TomTom) kunnen in het geval van file een alternatieve route suggereren.
- De kwaliteit van de berekende tijd tot de aankomst. Kan verbeterd worden door de integratie van actuele verkeersinformatie (IQ Routes, beschikbaar in enkele modellen van Tom Tom).
- RDS-TMC. De verkeersinformatie die wordt verdeeld via TMC (Traffic Message Channel) en uitgezonden via RDS (Radio Data System) verschijnt op het scherm in de vorm van pictogrammen, tekstberichten of gesynthetiseerde stemmen.
- De foto. De functie Photo Navigation (die op enkele Garmin Nüvins zit) laat u toe om beelden van de bestemming te uploaden, afkomstig van Google Panoramio.
- Bluetooth. Zeer handig in een gsm omdat de hands free gebruikt kan worden.
- Andere functie zoals een mp3-speler.

Enkele merken

Garmin
Tomtom
Mio
Pioneer

(Phillippe Allard)









© Vivat.be 2020