Eetbare verpakking: milieuvriendelijk maar wel een beetje raar
Een Amerikaanse professor biochemie heeft eetbare verpakkingen ontwikkeld. Z'n 'WikiCells’ zijn gemaakt uit chocolade, fruit, noten of zaden. Zou deze milieuvriendelijke uitvinding het afvalprobleem oplossen?
David Edwards, hoogleraar in biomedische engineering aan Harvard en bedenker van het concept, legt uit: "De WikiCells kunnen vergeleken worden met het vel van een druif. Het is een omhulsel dat gegeten kan worden en z’n eigen voedingswaarde heeft".
Sommige WikiCells lijken inderdaad op het vel van een vrucht. Deze zijn gemaakt van chocolade, fruit, noten of zaden, met een beetje chitosan (biochemische polymeer) of alginaat (uit zeewier).
Andere doen meer denken aan een fruitschil. Deze hardere versie van de WikiCells is gemaakt van suikerriet of isomalt.
Hoe lang kunnen ze bewaard worden? Van enkele dagen tot enkele maanden, het hangt af van de bewaarmethode.
David Edwards heeft al verschillende WikiCellsproducten ontwikkeld. Momenteel bestaan er Wikikazen, Wikichocolademousses, Wiki-ijs en zelfs een Wikicocktail met Cointreau en sinaasappel.
De smaak is redelijk succesvol, maar het uiterlijk is nog niet overtuigend. De WikiCells zijn soms vochtig en plakkerig en geven dus niet de meest hygiënische indruk. Edwards is wel van plan om zijn product te verbeteren en uit te breiden. Twee productiesites zouden al in 2013 openen (eentje in Frankrijk, de andere in de VS) en dan zou er nog eind 2012 een 'Wikibar' komen in Parijs.
Meer info:
Melody De Visscher