Een wereld van knopjes en afstandsbedieningen

Verward door het toenemende aantal knopjes, afstandsbedieningen en nieuwerwetse toestellen in het leven? U bent lang niet de enige. Volgens een onderzoek van de KU Leuven is bijna de helft van alle Vlamingen ‘bang’ voor de computer. Om van andere gadgets en elektronica nog maar te zwijgen.

 


 

Hoeveel knopjes drukt ù op een dag in? Van de wekkerradio tot het koffiezetapparaat, maar die toestellen zijn intussen ingeburgerd. Van de videorecorder tot de microgolfoven, apparaten die we eigenlijk al lang onder controle zouden moeten hebben maar waar veel mensen zich nog altijd in verliezen. Terwijl de video binnen een paar jaar alweer uit de handel zal verdwijnen, want de DVD is niet meer te stuiten. En die moeten we dan ook weer leren bedienen, zeker als we er straks ook mee willen opnemen.
Mobiele telefoons: gebruikt u alle functies die het toestel bevat? Hebben we ze eigenlijk wel nodig? Uit een Engels onderzoek blijkt dat liefst 30% van de mensen niet volledig overweg kan met microgolfovens en cd-spelers. In Vlaanderen zegt 45% van de ondervraagden dat ze ‘niet zo goed’ met de computer kunnen werken.
Ook in de auto worden we steeds vaker geconfronteerd met nieuwe knopjes en bedieningselementen, waarvan we een groot deel zelden of nooit aanraken. In de supermarkt: automatisch afrekenen met speciale winkelkarretjes. Op het werk: pasjes en geheime codes. Tal van mensen voelen zich overdonderd door al die nieuwe snufjes, bedoeld om het leven te vergemakkelijken maar dan wel op voorwaarde dat je ermee opgroeit. Er zal nog minstens een generatie overheen gaan voor we de juiste keuzes en selecties kunnen maken en de apparaten aangepast worden aan het gemiddelde bevattingsvermogen van de mens. Met de nadruk op gemiddeld, want de digitale kloof is nu al bijna onoverbrugbaar.
En wat doen we inmiddels almaar minder? Met de blokken spelen. Eten koken. Met een pen schrijven. Brieven schrijven. Nieuwe zenders ontdekken. Echt iets zeggen als we bellen. Praten met de kassierster. Een beetje minder mens zijn, maar wel proberen om mee te draaien.

Ook te lezen:

Domeinnamen en twijfelachtige praktijken

Liquideer de spionnen op je computer!









© Vivat.be 2020