Een iPod kiezen: van Shuffle tot Touch

In oktober 2001 bracht Apple de eerste generatie iPods op de markt. Ondanks de hoge prijs sloeg de mp3-speler met eenvoudige bediening en groot geheugen meteen aan. Maar wat is het verschil tussen de Shuffle, de Nano, de Classic en de Touch?


Sinds die lancering is er veel veranderd. De eerste iPod had een harde schijf met 5GB geheugen, die werd al snel opgevolgd door modellen met 10 en 20GB. Na de eerste generatie werd het scrollwiel met aparte toetsen vervangen door een aanraak-gevoelig click-wheel.
Vandaag zijn er ontelbare iPods op de markt, van klein tot groot, van simpel tot ingenieus.

iPod Shuffle

De kleinste onder alle iPods is de iPod Shuffle, met 1 of 2GB geheugen, goed voor ongeveer 250 of 500 audiobestanden. Met zijn 15 gram en 3 op 4 cm grootte, is er van het kleinood amper iets te merken. Er zit een clip aan om de mp3-speler aan je kleding te bevestigen. Het enige nadeel is dat er geen scherm te zien is, en je dus niet kan kijken welk nummer er speelt.
De iPod Shuffle is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren.
Prijs: vanaf 45€.

iPod Nano

De iPod Nano is een heel populair model, met dit kleine ding kan je eigenlijk alles doen. Video’s, muziek, foto’s, games,…ze kunnen allemaal op het geheugen van 8 of 16GB (2000 of 4000 nummers). De nieuwe Genius-functie zoekt naar nummers in je muziekbibliotheek die bij elkaar passen en stelt zo een “slimme” afspeellijst op. Draai de iPod een kwartslag, en je beeld draait mee! (ideaal voor video’s) Wil je een willekeurig nummer horen? Gewoon even schudden met de Nano volstaat. Met zijn 36 gram en 8 mm dikte is de iPod Nano nog steeds gemakkelijk om op te bergen.
Verkrijgbaar in negen verschillende kleuren.
Prijs: vanaf 139€.

iPod Classic

De grootste van alle iPods is de iPod Classic. Op zijn harde schijf van 120GB kan je 30 000 muzieknummers kwijt,150 uur aan videobeelden of 25 000 foto’s. De Genius-functie, games en video’s zijn ook aanwezig, net zoals bij de iPod Nano. Met zijn gram is dit type ook het zwaarste. De batterij gaat ongeveer 36 uur mee. Deze iPod is perfect voor wie heel veel muziek heeft, op vakantie gaat of een feestje geeft.
Verkrijgbaar in grijs in zwart.
Prijs: 299€

iPod Touch

Het paradepaardje van de vier is de iPod Touch, zonder scrollwieltje. Over de volledige lengte en breedte van het apparaat is er een touchscreen. Je kan alle functies van de vorige iPods gebruiken, met natuurlijk nog extra’s. Ten eerste is er de volumeregeling langs de buitenkant van het toestel, hierdoor is het volume veel sneller aan te passen. Ten tweede is er een ingebouwde speaker. Je kan nu ook naar muziek luisteren zonder koptelefoon. Het derde snufje is de Nike+. Als je de Nike+-sensor (afzonderlijk verkrijgbaar) in je Nike+-schoenen steekt, wordt er een draadloze connectie gemaakt naar je iPod. Die houdt dan bij hoe lang, hoe ver en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Joggen wordt daardoor een stuk aangenamer. Door de nieuwe “thuisknop” ben je in één klik weer terug op de beginpagina (die je zelf in elkaar kan steken). De iPod Touch is de enige iPod die een draadloze internetverbinding kan maken. Nu kan je dus ook surfen terwijl je naar muziek luistert. De internetverbinding maakt het ook mogelijk gebruik te maken van kaarten en on-line gps systemen. 
De iPod Touch heeft een harde schijf van 8,16 of 32GB. Het toestel is enkel verkrijgbaar in zwart.
Prijs: vanaf 219€

© Vivat.be 2020