Eco-token smelt in de grond, niet in de hand

Als je deze zomer een festival meepikte, heb je misschien onbewust deel uitgemaakt van een "absolute wereldprimeur". Op de festivalweides lanceerde de firma B-token uit Retie het Eco-token, een volledig biologisch afbreekbare jeton vervaardigd uit aardappelafval. Het Eco-token smelt in de grond, niet in de hand.

Ongeveer één achtste van de drankjetons die verkocht worden op festivals, feesten en fuiven worden nooit ingeruild. Vaak komen ze op de afvalberg terecht en zijn zo belastend voor natuur en milieu. B-token helpt de afvalberg na de zomerfestivals te verkleinen. "We hebben geprobeerd daar wat aan te doen door een jeton te maken uit een bioplastic op basis van zetmeel dat wordt gehaald uit aardappelschillen", aldus zaakvoerster Nathalie Breugelmans. "De aardappelschillen halen we bij bedrijven die op die grote schaal aardappels verwerken. We hebben er bewust voor gekozen onze grondstof niet rechtstreeks uit de voedselketen te halen."

Het Eco-token ziet eruit en voelt aan als een klassieke plastic jeton. "De biologische werking is vrij eenvoudig. Het product is niet bestand tegen een combinatie van regenwater, UV-stralen, zuurstof en bacteriën. In de natuur komen deze zaken samen voor. Een Eco-token dat bijvoorbeeld zo'n drie weken in het gras ligt, breekt af tot water en een biomassa die op zich nog een natuurlijke meststof betekent voor de planten."


Festivalgangers die de overgebleven jetons tot bij een volgende gelegenheid willen bewaren, hoeven volgens de makers niet bang te zijn. "Bij gebrek aan een van deze vier voorwaarden zal het afbraakproces gewoon niet van start gaan. Droog bewaren in de schuif is er dus geen enkel probleem."

B-token startte begin dit jaar met de ontwikkeling van het Eco-token. Alles ging snel, maar de meeste organisatoren hebben hun klassieke jetons al lang aangeschaft. "Toch hopen we dit jaar nog enkele miljoenen exemplaren te kunnen verkopen", zegt Breugelmans. "We rekenen daarbij ook een beetje op het milieubewust denken van de organisatoren. Het Eco-token is momenteel ook nog zo'n kwart duurder dan het klassieker plastic exemplaar. Het zou mooi zijn als we binnen een paar jaar alleen nog biologisch afbreekbare jetons kunnen produceren en verkopen."

Mogelijk zijn daarvoor aanwervingen nodig, maar die zullen in effectieve aantallen beperkt blijven. Voor zover bekend, brengt geen enkele andere firma een biologisch afbreekbare drankjeton op de markt. B-token uit Retie heeft op de Eco-jeton een wereldwijd patent genomen.

Uit Het Nieuwsblad online van vrijdag 2 juli 2010

www.b-token.eu









© Vivat.be 2020