Domeinnamen en twijfelachtige praktijken

Je hebt op een dag een Internetadres of meerbepaald een domeinnaam aangekocht voor je bedrijf of vereniging of ten persoonlijken titel. Dan kan je enkele maanden voor het verstrijken van de termijn een officiële brief krijgen met als kop “Domain Registry of America”, die je uitnodigt je domeinnaam te vernieuwen alvorens de termijn verstrijkt. Een laakbare techniek die “slamming” gedoopt werd.


Pseudo-officieel

Het gaat eigenlijk niet om een echte vorm van oplichting omdat het gestorte bedrag inderdaad zal zorgen voor de vernieuwing van je domeinnaam. Maar door gebruik te maken van de kleuren van de Amerikaanse of Canadese vlag en terug te grijpen naar het gebruik van een officieel aan doende naam (Domain Registry of America, Domain Registry of Canada, Domain Registry of Europe) en taalgebruik maken deze firma’s eigenlijk misbruik van de verbruikers, die hierdoor denken dat ze positief moeten antwoorden op deze “Domain Name Expiration Notice” (melding van het verstrijken van de licentie van de domeinnaam).
Het gaat nochtans zuiver en eenvoudigweg (dit wordt aangegeven in de algemene voorwaarden, in zeer kleine letters) om een transfer van een domeinnaam. In werkelijkheid zal het voor jou zonder twijfel eenvoudiger en zeker minder duur zijn je domeinnaam te vernieuwen bij zijn “domain registrar”.


Deloyaal

Deze laakbare praktijk van slamming is zeer gemakkelijk op te zetten. In feite kan iedereen de houders van een domeinnaam achterhalen via de databank WHOIS. Gemakkelijk om vervolgens een mooi drukwerk te versturen met als afzender Registration Services Incorporated (zelfs al kan de zending van de briefwisseling via de Filippijnen de bestemmeling intrigeren). Resultaat : deze bedrijven pakken op die manier de klanten af van de reeds bestaande registratiebedrijven die nochtans een betere service leveren voor een goedkopere prijs.
Deze deloyale praktijk verontrust de ernstige bedrijven die het slachtoffer worden van het klantenverlies. Domain Registry of America werd in de VS nochtans al veroordeeld als gevolg van een klacht van Register.com en Internet Registry of Canada – een ander bedrijf van dit type – werd verplicht tot het betalen van een boete van 40.000 Canadese dollars (ongeveer 25.000 euro) na een onderzoek, uitgevoerd door het

Bureau de la concurrence canadien
.
 

Philippe Allard
 

© Vivat.be 2020