Ben je een internetaddict?

Als je niet meer zonder internet kan leven, als je sociale omgeving erover klaagt en je niet meer weet hoe je er van afgeraakt, dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Zoals miljoenen Amerikaanse internetgebruikers.
 


Maressa Hecht Orzack, een psycholoog aan de Harvard University, is een specialist in deze nieuwe vorm van verslaving. Als oprichter van de afdeling 'Computer Addiction' in het McLean Hospital in Belmont ontvangt ze dagelijks berichten van vele internetverslaafden, van wie hun sociaal leven, huwelijk of werk enorm onder druk is komen te staan door hun verslaving.

De test

Een andere Amerikaanse psycholoog, Kimberly Young, ontwikkelde de volgende vragenlijst, waarmee je kan detecteren of internet bij jou een probleem geworden is.

1 - Ben je bezorgd over het internet (denk je aan je laatste verbinding en wacht je al op de volgende)?

2 - Heb je de behoefte om elke keer een beetje langer op het internet te surfen?

3 - Heb je al meerdere keren geprobeerd om tevergeefs de tijd die je online besteed te beperken of te controleren?

4 - Voel je je uitgeput, depressief of prikkelbaar wanneer je probeert je gebruik te beperken of te stoppen?

5 - Blijf je langer dan verwacht op het net?

6 - Heb je je relatie of je baan in gevaar gebracht door het gebruik van internet?

7 - Heb je ooit gelogen (tegen je familie, therapeut of anderen) om meer tijd op het internet door te brengen?

8 - Gebruik je het internet om te ontsnappen aan alledaagse problemen of negatieve gevoelens (schuldgevoelens, angst, depressie, eenzaamheid, ...)?

Als je meerdere keren 'ja' heb geantwoord hebt, is het aannemelijk dat je aan een internetverslaving lijdt.

In de VS wordt dit probleem zeer serieus genomen. Daar hebben ongeveer 11 miljoen internetgebruikers last van internetverslaving. Bij ons wordt dit probleem anders aangepakt. De hypothese is dat de verslaving aan internet te wijten zou zijn aan een psychologisch probleem, zoals angst, depressie of een gebrek aan eigenwaarde.
Meestal zijn de verslaafden jonge mannen tussen 15 en 30 die hun tijd spenderen aan chatrooms, netwerkspelletjes of pornowebsites.

Hoe wordt het behandeld?

In Amerika kunnen internetaddicts terecht in het Center for Online Addiction van Kimberly Young of de Virtual Addiction van Dr. Greenfield, een andere Amerikaanse expert van internetverslaving.

In België wordt het probleem op een klassiekere manier behandeld. Je kan gewoon een psycholoog gespecialiseerd in verslavingen raadplegen.

© Vivat.be 2020