Al gehoord van een hoax?

Wie een beetje thuis is in de wereld van computers en het internet heeft zeker al gehoord van een "hoax". De term betekent letterlijk een grap. Het gaat dan ook om valse berichten die de wereld ingestuurd worden. Meestal gaat het om waarschuwingen voor een onbestaand computervirus. Vaak zijn ze onschuldig van aard en enkel bedoeld om de ontvanger in de luren te leggen, maar ze kunnen soms wel degelijk heel wat schade veroorzaken.


Een hoax is dus een valse boodschap die per e-mail de wereld ingestuurd wordt. In zekere zin is het een variant van de bekende kettingbrieven die vroeger in omloop waren en nu onder de vorm van kettingmails nog steeds bestaan. De ontvanger wordt verzocht het bericht aan zoveel mogelijk mensen door te sturen. Bij de gewone kettingmails gaat het om berichten waarin men aangeeft dat het verspreiden van de kettingmail bijvoorbeeld een goed doel ondersteunt of om een neppetitie. Deze kettingmails veroorzaken op zich geen schade en kunnen enkel mensen irriteren. Om ze te laten stoppen wordt aangeraden van er gewoon geen rekening mee te houden en ze niet verder te sturen.

Een hoax is verwant aan deze kettingmails. Het gaat in de regel om waarschuwingen tegen onbestaande computervirussen. Een hoax kun je steeds herkennen aan het feit dat de ontvanger verzocht wordt deze e-mail aan zoveel mogelijk mensen door te sturen. Dit kenmerk is essentieel. De bedoeling van een hoax is namelijk vaak om een mailserver plat te leggen of te overbelasten. Men raadt dus aan van er geen aandacht aan te besteden en het bericht zeker niet verder te sturen. Je kan bijvoorbeeld nagaan of het genoemde virus wel echt bestaat op één van de vele gespecialiseerde websites van firma's die antivirussoftware ontwikkelen. Je kan ook de naam van het virus invoeren in een browser, zoals Google, en op die manier controleren of het wel om een bestaand virus gaat.

Een ander kenmerk van een hoax is het feit dat de ontvanger meestal gewaarschuwd wordt voor iets dat enorme schade kan aanrichten, voor verlies van gegevens of het crashen van de harde schijf.

Een hoax kan soms jarenlang over het internet blijven zwerven omdat het fenomeen pas uitsterft wanneer niemand meer in de val trapt en men ophoudt het bericht verder te verspreiden. Soms duikt een hoax na een aantal jaar opnieuw op in een lichtjes gewijzigde versie.

Een hoax is meestal enkel als grap bedoeld en veroorzaakt vaak enkel irritatie bij de ontvangers. Soms slaagt men er evenwel in mailservers plat te leggen. Nog gevaarlijker is een bepaald type hoax, waarin men aangemaand wordt om bepaalde bestanden van de computer te verwijderen omdat deze zouden wijzen op het feit dat je computer besmet is door een (onbestaand) virus. In dit geval zet men de ontvanger aan om belangrijke bestanden te verwijderen, vaak met een hele uitleg over de verwijderingprocedure. De onwetende en onfortuinlijke computerleek die in deze val trapt kan zo belangrijke bestanden verwijderen die nodig zijn voor de werking van bepaalde software (bvb. MS Office) en besturingssystemen. De bestanden die genoemd worden zijn immers vaak bestanden die nodig zijn voor het goed functioneren van Windows of andere veel gebruikte software. Soms krijgt men in een hoax de raad een bijgevoegd bestand te downloaden dat zogezegd een bescherming zal bieden tegen een bepaald virus, maar in werkelijkheid zelf een virus is!

Lijst met bekende hoaxes op www.symantec.com



Paul Willems
 









© Vivat.be 2020