Wat zegt de Boeddha over seks 2?

Deel 2 van de verhelderende inzichten die de in Huy woonachtige Lama Karta formuleerde over seksualiteit. Over wangedrag, masturbatie en subtiele energieën.

 


 

Uit de film Samsara

Tashi wordt verliefd op een hemelsmooie vrouw, Pema, en het koppel heeft geweldige seks. Die heel prikkelend in beeld wordt gebracht, niet echt expliciet maar wel heel fysiek, dicht op het lichaam. In de schaarse ‘boeddhistische’ films die de laatste jaren gemaakt zijn, lijkt er geen taboe te bestaan op seksualiteit, zolang beide partners maar genoeg liefde en respect betonen voor elkaar. Ook in ‘Spring, Summer, Fall, Winter…and Spring’ van de Koreaanse regisseur Kim Ki-Duk zit een prachtige seksscène, gefilmd in de natuur. Veel te kort en verhuld voor pornografen, zelfs naar de doorsnee westerse smaak, en volgens ingewijden allerminst boeddhistisch van aard, maar wel intens en authentiek.

Bestaat er voor u zoiets als seksueel wangedrag?
Lama Karta:
“Normaal gesproken niet maar er zijn wel een aantal regels. Incest kan niet, tot in de zevende graad, en in tempels of kloosters is seks ook uitgesloten. We mogen vooral niemand verontrusten. Voor de rest zijn er geen verboden, zolang we maar geen problemen veroorzaken of negatieve emoties op gang brengen. We dragen die energie, die passie, nu eenmaal in ons. Er is niets op tegen om ze uit te leven.”
Ook homofiele mensen? In de meeste andere religies is dat nog altijd een erg gevoelig punt.
Lama Karta (lacht mild):
“Iedereen weet toch dat je met vrouwen niets dan last hebt? Kan je mannen dan ongelijk geven dat ze onder elkaar blijven? En wie kan er nu samenleven met een man? Natuurlijk vinden vrouwen het bevrijdend om samen te zijn. Voor de dharmabeoefenaar bestaat er in elk geval geen enkele belemmering. Het is beter zich te ontplooien dan bepaalde gevoelens te bestrijden. Voor nonnen en monniken ligt het iets moeilijker. Je moet in harmonie leven met de heersende zeden en gebruiken. Nu is de vinaya, het geheel van boeddhistische leringen en raadgevingen, altijd organisch gegroeid. We hebben er in de loop der tijden regels en adviezen aan toegevoegd, in functie van bepaalde ontwikkelingen en evenementen, zoals ook de wetgeving evolueert. Het zou me niet verbazen dat de discipline in onze kloosters ook wordt aangepast, zeker als je ziet hoe de rechten van homoseksuelen in Europa en de Verenigde Staten de laatste decennia in wetten zijn gegoten.”
In sommige oudere boeddhistische teksten wordt afgeraden om te masturberen, orale of anale relaties te hebben. Moeten we daar nog rekening mee houden?
Lama Karta:
“Ik ben geen specialist ter zake maar kan je een huis niet beter betreden door het venster dan door de kelder? Of door het dakraam? Masturbatie zou volgens sommige leringen zeker geen gewoonte mogen worden omdat je daardoor een bepaalde vorm van subtiele energie verliest. Maar veroordelen of zeggen dat het een zonde is, doe ik niet. Dat is een vorm van negatief denken. Ook al mag je je natuurlijk wel vragen stellen bij de gevolgen van sommige praktijken, bijvoorbeeld of ze de verspreiding van bepaalde ziekten in de hand werken.”
Wat bedoelt u juist met die ‘subtiele energie’?
Lama Karta:
“Sperma is een belangrijke energetische substantie. Daarom zijn mensen die veel seksuele relaties hebben soms geestelijk en lichamelijk uitgeput. Als sperma, een vorm van energie dus, het lichaam verlaat door een plotse handeling – seks – heeft dat zaadverlies meer gevolgen dan wanneer de energie het lichaam op een ‘normale’ manier verlaat, zonder dat er een dwang of een drang toe bestaat. In elk geval gaat het om energie die doordringt tot alle mentale en fysieke niveaus van ons wezen. Wie die energie niet goed kan beheersen, zal zich gedwongen voelen om een partner te zoeken. Wie ze onder controle heeft, kan de energie misschien op andere manieren beter gebruiken.”


 

            









© Vivat.be 2020