Wat is sex-appeal?

Zonder sex-appeal geen seks, zo eenvoudig is het. Maar hoe is dat opwindende fenomeen nu eigenlijk ontstaan?

In de bomen paarden we nog zoals alle apen: iémand moest zich wel vasthouden aan de takken, zo in orgastische extase op tien meter boven de grond. Dan blijven er niet veel standjes over. De mannetjes lieten zich het hoofd en het evenwichtsorgaan op hol brengen door het achteraanzicht van de wijfjes. Die verloren gelukkig in de seks noch zichzelf, noch het levensbehoudende evenwicht.
De bilpartij is nog steeds één van de meest aantrekkelijke vrouwelijke onderdelen. Strakke kleding staat de verbeelding weinig in de weg. Hoge hakken verheffen het nonchalante billenspel tot een hoofd-op-hol brengende kunst die op enthousiast gejoel en gefluit onthaald wordt, zij het meestal van op de veilige hoogte van een bouwstelling.

Vrouwen houden het hoofd wel koel

Die seksuologische discrepantie tussen man en vrouw werd mij nog duidelijker op reis in India. Daar wees mijn toen zesjarige dochter me uitgelaten op twee langstaartmakakken die aan het paren waren. Op hetzelfde moment dat die mannetjesaap met een grote grijns in haar klaarkwam, zat dat lekker stuk van hem geconcentreerd een piertje uit haar neus te peuteren. Ze was al helemaal klaar om te vertrekken naar iets interessants een beetje verderop, dat ze tijdens het paren aandachtig had weten te bestuderen.

Over de borsten van de vrouwen zijn de meningen weliswaar verdeeld (van priemend puberaal tot romig voluptueus) maar de mens is wel de enige diersoort die borsten ontwikkelt zonder ze te gebruiken om te zogen. Ze vormen een soort imitatie van de bilpartij, weten we nu. Toen we niet meer in de bomen leefden, hadden we immers de handen vrij om te vrijen. Tegelijk kwam er in het sociale leven ook steeds meer blabla dan boem-boem. Daardoor kregen wij, mannen, steeds minder vaak de neiging om de vrouw langs achter te benaderen. Waarschijnlijk is de bilspleet, in de vorm van de decolleté, om die reden naar voren verhuisd, over een termijn van vele miljoenen jaren natuurlijk, en zijn de billen borsten geworden.

Bij een aantal apensoorten zwellen de billen en schaamlippen enorm op als ze vruchtbaar zijn. Ze worden vuurrood. Dat dient om de mannetjes hitsig te maken. In de bomen gaven de vroege mensenwijfjes waarschijnlijk ook te kennen dat ze vruchtbaar waren met hun gezwollen schaamlippen en rood kleurende bilpartij. We gaan ervan uit dat die wijfjes toen nog niet constant beschikbaar waren voor seks.

De mens is ook de enige aap met lippenrood. Desmond Morris stelde als eerste dat de rol van de schaamlippen bij de mens is overgenomen door de gewone lippen en die van de roodkleurende bilpartij door de blos op de wangen. Hij gaat er vanuit dat, net zoals bij de borsten, het achterwerk naar voren is verhuisd, maar dan op een nog hogere etage. Wat er ook van zij, lipvergrotingen zijn erg populair bij de plastische chirurg. Volle roodglimmende lippen zijn waarschijnlijk gewoon een vervalst vruchtbaarheidskenmerk, zoals ook de rode blos op de wangen dat is. We genieten er in elk geval duidelijk van. Tot groot genoegen van de cosmetica-industrie overigens.

(Jeff Hoeyberghs)

© Vivat.be 2020