Wat is seksuele selectie?

 Seksuele selectie is een theorie die Charles Darwin zelf pas op het einde van zijn leven begrepen en ontwikkeld heeft. Waarom heeft een mannetjespauw zo’n grote, energieverslindende staart? Om de vrouwtjes te verleiden, want die zijn in de loop van de evolutie bij voorkeur mannetjes gaan selecteren die ondanks die hinderlijke staart toch nog wisten te overleven. Ze moesten wel uit heel goed hout gesneden zijn om zich die constante last ongestraft te kunnen veroorloven in die gevaarlijke jungle.Ook wij, mensen, kennen zo’n seksuele selectie. Waarom zijn negers zwart? Niet omdat meer melanine de huid zoveel beter zou beschermen tegen het zonlicht, want dat is niet het geval. Je warmt er in de tropenzon alleen maar veel te veel van op, en zo krijg je pas echt zonnebrand. De vrouwtjes moeten donkere mannen gewoon mooier gevonden hebben en brachten zo een seksuele selectie op gang. Dat is de enige theorie die het ontstaan van het zwarte ras kan verklaren, want men gaat ervan uit dat de oorspronkelijke Afrikaanse stammen niet eens zwart waren.

Waarom heeft die aap van een mens zo weinig haar op zijn lichaam? Wellicht omdat de mannelijk lijkende beharing op een bepaald moment het schoonheidsideaal van de vrouw bezoedelde zoals dat door de beste mannetjes begeerd werd. Mannen gaven de voorkeur aan de vrouwen met de lichtste beharing om zich mee voort te planten. Die alsmaar naakter wordende moeders baarden alsmaar naaktere zonen. Zo is de evolutie beslecht in het voordeel van de naakte aap. Om diezelfde reden is een vrouw met een snor lelijk. De seksuele selectiecriteria willen het zo. Waarom hebben mannen de grootste penis van alle primaten? Omdat vrouwen dat aantrekkelijk vonden en daarop mannen zijn gaan selecteren misschien?


MANNEN MET VROUWELIJKE KENMERKEN EN OMGEKEERD

“Een vrouw is eigenlijk een man die niet aan elkaar gegroeid is.” Zo sprak mijn leraar in de embryologie ooit. Dit herinnert ons er aan dat de grote schaamlippen van de vrouw bij de man de balzak vormen, de kleine schaamlippen de penis, en de clitoris de eikel. Wil dat dan ook zeggen dat als je een zoon wilt met een lange piemel, je het best op zoek kunt gaan naar een moeder voor hem met lange schaamlippen? Het is nog niet wetenschappelijk uitgevlooid, maar ik zie er wel wat in.

Veel van de kenmerken die bij de man als nutteloos overkomen, zijn eigenlijk een uitdrukking van dingen die in zijn vrouwelijk nageslacht wel belangrijk zijn. Mannen met grote borstvorming geven misschien ook wel een grote boezem mee aan hun dochters, vrouwen met dun haar kaalhoofdigheid aan hun zonen, en omgekeerd. Dit gebeurt overal in de dierenwereld, zowel in het wild als bij huisdieren. Zo geven de vaders van de beste melkgeiten soms zelf melk uit hun tepels die naast de balzak staan. Hun geitendochters hebben de meest productieve uiers. (Jeff Hoeyberghs)
        © Vivat.be 2020