Wat doet een penis?

U wilt blijkbaar alles weten over de penis, als we de bezoekcijfers van deze site mogen geloven tenminste. Om deze reeks penisverhalen af te sluiten, een antwoord op de meest logische van alle vragen.

 


 

De penis beschermt de kwetsbare urinebuis (urethra), en stelt datzelfde kanaaltje in staat om zaad te lozen. De aandrang om te plassen ontstaat in de blaas, een erectie vindt zijn oorsprong in de verbeeldingskracht of in fysieke aanraking.


Hoewel nog altijd niet geweten is hoe de hersencellen en zenuwuiteinden nu precies functioneren als een man opgewonden raakt, en welke stoffen er exact afgescheiden worden. We weten wel wat er lichamelijk gebeurt met de penis als de man opgewonden raakt. Doordat er, onder impuls van bepaalde stoffen, extra bloed naar de zwellichaampjes in de penis stroomt, worden de bloedvaten van de aders dichtgedrukt en komt de penis langzaam recht. Hij wordt stijf. Stijf van het bloed dus, letterlijk, maar dat had u misschien liever niet gelezen.


Intussen zijn vanuit de testikels een paar honderd miljoen zaadcellen op weg naar de zaadleider. Ze passeren langs de zaadblaasjes en worden daar vermengd met zaadvocht. Vlak voor de zaadlozing wordt het zo ontstane sperma naar de penis gepompt. Door het ritmisch samentrekken van prostaat, urinebuis en bekkenspieren komt de man uiteindelijk tot een orgasme: het zaad wordt door de urinebuis naar buiten gestoten, tussen de honderd- en de tweehonderdmiljoen cellen per keer.


Zaad en urine kunnen nooit op hetzelfde moment naar buiten komen. Daarvoor zorgt de prostaat, een kastanjeachtig orgaantje aan het uiteinde van de blaas, dat geperforeerd wordt door de urinebuis.
Overigens hoeven het orgasme en de zaadlozing niet noodzakelijk samen te vallen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is klaarkomen zonder te ejaculeren zelfs sterk aan te bevelen. De energie vloeit zo terug in het lichaam en sterkt ook de geest van de man. In Indië gaat men dan weer voor multi-orgasmes, in het kader van de door sommigen zo bejubelde tantraseks.
 

    

© Vivat.be 2020