Waarom een naakstrand niet natuurlijk is

U bent er wellicht nog nooit geweest maar alleen het woord volstaat al om uw fantasie te prikkelen. En om dit stukje te lezen. Jeff Hoeyberghs over blote lijven: dàt zal vuurwerk geven. Ik hoop dat ik u niet teleurstel. Ik vind mensen op een naaktstrand namelijk volstrekt oninteressant, en wetenschappelijk zelfs totaal irrelevant.


Wij zijn biogrammatisch niet gemaakt om naakt in elkaars gezelschap te vertoeven, wat de nudisten en de naturisten daar zelf ook over mogen beweren. Voor zover er al een verschil bestaat tussen nudisme (van het Latijnse nudus, ‘naakt’) en naturisme. Naakt rondlopen voor de fun is even contrabiogrammatisch als naakt leven ‘in harmonie met de natuur’.
Het is mij niet geheel duidelijk wat sommige mensen bezielt om een naaktstrand of dito camping te bezoeken. Doen ze het misschien vanuit een onweerstaanbare drang naar vrijheid? Voelen ze zich opgesloten in hun onnatuurlijke woon-, werk- of leefsituatie? Zijn ze op zoek zijn naar hun eigen vrije ik? Ik sluit ook een manco in het paringsdepartement niet uit, misschien zelfs anorgasmie, de onmogelijkheid om tot een orgasme te komen.

Naaktrecreatie is ook duidelijk een randverschijnsel in de maatschappij. Ik weet niet of er al onderzoek naar gebeurd is, maar ik denk dat hooguit één op honderd Belgen een bezoek aan een naaktstrand zou overwegen, en dat is een royale schatting. Veel mensen gaan één keer, uit gezonde nieuwsgierigheid, of om eens te lachen. Maar wat met de mensen die er tegen hun zin zitten, omdat manlief, vrouwlief of de ouders dat zo graag willen?

Een normale man kan op een naaktstrand in elk geval niet onberoerd blijven. Om het maar eens heel plastisch uit te drukken: wie ziet zijn vrouw graag nat worden terwijl ze staat te praten met een andere man die op zijn beurt een erectie krijgt? Zo weet u meteen ook waarom ik met mijn vrouw liever niét naar het naaktstrand ga.

Nederland is sinds de jaren ’70 een absolute voorloper in naaktrecreatie maar de laatste jaren komt er steeds meer weerstand. Sommige naaktstranden zouden verworden zijn tot pornodecor en aanzetten tot publieke ontucht. De maatschappij blijkt al dat open-en-bloot toch niet zo goed te verdragen als sommige natuurmensen ons willen doen geloven. Nee, ik ben niet tégen naaktstranden. Vrijheid blijheid, zoals de eerste naturisten het ooit uitdrukten. Maar voor die vrijheid moet je wel iets over hebben. Die krijg je niet zomaar in de blote schoot geworpen op een nudistencamping.

(Jeff Hoeyberghs)

© Vivat.be 2020