Waarom beroemde mannen zo graag beminnen

Wat hebben Kennedy, Einstein, Chaplin, Picasso en Herr Seele met elkaar gemeen? Hun genialiteit uiteraard. Maar ook een waslijst minnaressen. Succesvolle mannen raken snel verzadigd en moeten hun creativiteit elders botvieren, zoals in bed. 


Het ligt nu eenmaal in de aard van genieën om altijd op zoek te gaan naar nieuwe risico’s. Ongeacht wat leerkrachten fysica wel eens durven te beweren, ontwikkelde Albert Einstein de relativiteitstheorie niet door de hele tijd op zijn kamer te zitten studeren. ‘s Werelds meest benijde geest had inspiratie nodig en die haalde hij bij voorkeur bij de vrouwen. Naast twee wettelijke echtgenotes hield de man er ook tal van minnaressen op na.

En hij was niet de enige. Ook de in 1963 vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy stond bekend om zijn buitenechtelijke avontuurtjes. Zo zou hij tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië bij de toenmalige premier Harold MacMillan geklaagd hebben dat als hij een dag lang geen seks had met een vrouw, hij dan vreselijke last kreeg van hoofdpijn.
Desmond Morris stelt zelfs dat het in de natuur ligt van briljante mannen om hun vrouw te bedriegen. Het plezier van risico’s nemen, is een uitgesproken mannelijke eigenschap. Telkens als een man een nieuwe mogelijkheid ziet, wordt hij ernaartoe gezogen. Genieën hebben de durf en het doorzettingsvermogen om geen enkele uitdaging uit de weg te gaan en elke kans met beide handen te grijpen. Duidelijk is een overblijfsel uit de prehistorie: toen mannen nog op zoek moesten naar manieren om te overleven, kwamen de durvers er als beste uit. Zo verhoogden ze hun sociale status en ook hun keuze op de paarmarkt.

Snel verzadigd

Die drang leeft ook vandaag nog voort. Mannen kunnen hem kwijt in fysieke prestaties (als soldaat, astronaut of Noordpoolreiziger) of door ideeën te verkennen en dingen uit te vinden die hun leven en dat van anderen kunnen veranderen.

Mannen die erin slagen op die manier succes te verwerven, raken echter heel snel verzadigd. Ze gaan hun creativiteitsdrang ook elders botvieren, in bed bijvoorbeeld. De affaires gaan gepaard met geheimdoenerij, tactiek, strategie en het risico om betrapt te worden. Allemaal erg spannend, en een uitdaging die je beter met al je intelligentie aanpakt, toch als je het hypocriete model wil respecteren.
Mannen die zich hierin menen te herkennen, houden wel de afsluitende noot te goed: één op de vijf mannen bedriegt zijn vrouw, maar slechts één op de vijftig is hoogbegaafd. Het is dus niet omdat u uw vrouw bedriegt, dat u de nieuwe Einstein bent. (Jeff Hoeyberghs)

De parendans

 

© Vivat.be 2020