Vrouwen even grappig als mannen?

Het blijft een gevoelig onderwerp: zijn vrouwen nu even grappig als mannen of kortom hebben vrouwen wel een gevoel voor humor? Zo ja, waar zijn die vrouwelijke komieken en cabaretiers dan?

Een studie van de Engelse Universiteit van Maryland onder leiding van psycholoog

Robert Provine
maakte in ieder geval duidelijk dat men in het algemeen meer met grappen van mannen kan lachen dan met die verteld door vrouwen. In hun onderzoek gingen ze uit van man-tot-man situaties en daarin stelden ze vast dat 60% van de mannelijke proefpersonen moest lachen met grappen verteld door mannen en dat slechts 38% moest lachen met grappen verteld door vrouwen. Omgekeerd moesten 71% van de vrouwen lachen met moppen verteld door mannen en maar 35 % moest lachen met moppen verteld door hun eigen geslacht.

Wat niet per defenitie wil zeggen dat vrouwen geen humor hebben, voegt Robert Provine toe, ze hebben gewoon een ander soort humor én ze lachen liever met moppen dan ze zelf te moeten vertellen. Op de vraag waarom er zo weinig vrouwelijke cabaretiers zijn antwoordt hij: Als cabaretier moet je een heel publiek kunnen controleren, je moet dus zeer assertief en zelfs agressief zijn om daar in te slagen en dat zijn toch voornamelijk mannelijke kenmerken.

En toch was de winnaar van de Perrier Comedy Cup op het Edinburghse Fringe Festival dit jaar een vrouw, Laura Solon. Ze is wel nog maar de tweede vrouw die in het 25 jarige bestaan van deze wedstrijd er in slaagde de eerste plaats te behalen. In Nederland, waar het caberet nog écht leeft, zijn er iets meer vrouwelijke cabaretiers, maar ze blijven ook hier schaars. Lenette Van Dongen is één van hen. Een vrouw van in de veertig die in haar shows de mensen boeit door grappige verhalen te vertellen over de kleine dingen van het leven om toch een achterliggende boodschap mee te geven aan het publiek.

Hier in België moet het cabaret hoe dan ook nog groeien, dus zijn er ook weinig vrouwelijke komieken. Tot voor kort kon je enkel

Els De Schepper
of Ann Nelissen (met haar Vaginamonoloog) opnoemen, maar met de komst van bijvoorbeeld Tine Embrechts (foto onder) en Karlijn Sileghem (Het Peulengaleis) of Maaike Cassiman (Het Geslacht De Pauw) ziet de toekomst van de vrouwelijke komieken er rooskleurig uit.

Vrouwen moeten zich laten wegduwen in het wereldje van de humor, meer nog: het wordt tijd dat ze nog meer uit hun pijp komen om de bestaande vooroordelen te weerleggen. Zolang we maar kunnen lachen!
 

© Vivat.be 2020