Valentijn: de liefdeskeuken

Het lekkerste eten is eten dat met liefde bereid wordt. Moeders keuken blijft voor veel mannen een leven lang onovertroffen, ook al gaat de liefde van de man heel vaak door de maag, en verwacht hij van zijn geliefde net dat ze even goed kan koken als zijn moeder. Met een verrukkelijk etentje kan je als vrouw iedere man verleiden en de kookkunst van (één van ) beide partners is een onmisbaar bindmiddel in een relatie. En als dat allemaal nog niet helpt, kan je ook nog eens afrodisiaca toevoegen.


Afrodisiacum is een oeroud woord, minstens 5000 jaar. Het was de Griekse godin van de liefde Aphrodite die de mensen toen moet geïnspireerd hebben om producten die het libido stimuleren te benoemen. Je zou er je tekortkomingen mee kunnen wegwerken, nieuw leven in je seksleven blazen of je prestaties verbeteren. Zegt men.

Ansjovis, oesters, kaviaar, varkensreuzel (!), zoethout, pigmenten, curry, chocolade, kikkerbilletjes, struisvogelvlees, truffels, tomaten, aspergepunten, noten, aardbeien, selderij, mierikswortel, ginseng, kruiden en specerijen en (in antieke tijden) giraffekloten: het zou allemaal helpen in bed. Komkommer haalt zijn kracht wellicht uit de vorm, voor zover dat al niet het enige opwindende element is. Hetzelfde kan trouwens gezegd worden van oesters, kikkerbilletjes en asperges, want welke stof de liefdesdrift nu precies zou stimuleren, weet eigenlijk niemand. Vaak gaat het om dezelfde ingrediënten die in legale en illegale drugs terug te vinden zijn. Alcohol bijvoorbeeld, hoewel alleen de vrouwen daar iets beter door zouden ‘presteren’ (lees: iets meer zin hebben).

Voor de rest kent zowat ieder land z’n eigen potentieverhogende middeltjes. Vooral de Aziaten en de Afrikanen zijn er tuk op en brengen op die manier heel wat beschermde diersoorten in gevaar. Neushoornpoeder, hertensperma: zou het toch niet vooral het idee zijn dat je er potenter van wordt?

De Encyclopedia Brittanica suggereert dat de ware liefdeskeuken altijd een combinatie is van verschillende zintuiglijke waarnemingen. Je wordt niet alleen ‘bevredigd’ door de eventuele euforische uitwerkingen van de voedingsstoffen zelf, maar ook door de visuele aantrekkingskracht, de geur en de smaak, en uiteraard het gezelschap. In New Orleans, de hoofdstad van de voodoo, wordt verteld dat de echte voodoo in moeders keuken schuilt, en dus in essentie een positieve kracht is. Zo positief en liefdevol dat je eigenlijk geen extra afrodisiaca nodig hebt. (Karel Michiels)
        

© Vivat.be 2020