Seks: hoe vaak doen we het zelf?

Masturbatie: het is een van de laatste taboe's in onze seksualiteitsbeleving. Terwijl we het wel allemaal doen, zeker de mannen. 

 


25% van de mannen en 10% van de vrouwen zouden vaak masturberen (verschillende keren per week of dagelijks). 55% van de mannen en 38% van de vrouwen zou regelmatig masturberen (dagelijks tot maandelijks).(Janus Report on Sexual Behavior - Samuel S. Janus and Cynthia L. Janus; John Wiley & Sons, 1993)

 

De beroemde seksonderzoeker Alfred Kinsey kwam tussen 1948 en 1953 tot de bevinding dat 92% van de blanke Amerikaanse mannen en 62% van de vrouwen ooit gemasturbeerd had. Dat was wel in de tijd toen we nog geen wijdverspreide milieuvervuiling door nepestrogenen kenden. Die beperken namelijk de activiteit van de geilheidshormonen, tasten de spermakwaliteit aan en hebben ervoor gezorgd dat Durex de mallen voor de fabricatie van condooms heeft verkleind.

De masturbatiedrang bij mannen neemt af met de leeftijd. In de puberteit doen de meeste jongens het één of meer keer per dag, na hun veertigste doen de meeste mannen het hooguit nog een paar keer per maand. Uit onderzoek blijkt in elk geval dat ruim 90% van de mannen masturbeert. De resterende 10% bestaan volgens het Kinsey-rapport (2000) vooral uit zestigers, tien- tot 15-jarigen en aanhangers van de christelijke politieke partijen.

Bij de vrouwen is masturbatie helemaal taboe en we weten ook veel minder over het vrouwelijke libido. Het zou mij zelfs niet verbazen dat de helft van de vrouwen nooit masturbeert (het uitlokken van een orgasme als je alleen bent) of gemasturbeerd heeft. Zulke vrouwen zijn anorgastisch. Die kennen niet de ervaring, zeg maar het geweldige genoegen, van het klaarkomen, zo vanzelfsprekend voor de mannen als ze seks hebben. Ik betwijfel of een vrouw die voor haar twintigste niet (alleen) gemasturbeerd heeft ooit in haar leven zal klaarkomen. Voor alle duidelijkheid: jezelf nat vingeren is niet hetzelfde als een orgasme krijgen. We hebben het hier wel degelijk over de explosieve ervaring zoals mannen die kennen. (Jeff Hoeyberghs)

 

 

© Vivat.be 2020