Mooi bloot, maar voor hoe lang?

In navolging van het Britse How to look good naked nam het VTM-programma ’Mooi bloot’ vrouwen met complexen onder handen. Na een grondige makeover met kledingadvies, nieuw kapsel, een peptalkje worden de vrouwen overtuigd om uit de kleren te gaan tijdens een fotosessie.


Als symbool voor het voorgoed afschudden van hun complexen wordt een smaakvolle naaktfoto genomen die dan levensgroot in het straatbeeld komt te hangen. Is het wel mogelijk dat vrouwen die al jaren met hun complexen worstelen door een eenvoudige makeover hun zelfvertrouwen terugvinden? Of is het een slechts kort durende illusie? Om nog maar te zwijgen van het risico dat de meest openhartige beelden op You Tube verzeilen, zoals tegenwoordig ook gebeurt met naaktscènes uit films en feuilletons. Vraag maar aan

Francesca Vanthielen, en die actrice uit Sarah.

Geef toe, als je je down voelt, kan wat verwennerij wonderen verrichten. De kapper, professionele make-up, esthetisch advies, een nieuw setje kleren -uiteraard volgens de laatste mode- en de nagelstudio: ook met een klein complexje zeg je daar niet neen tegen. Bovendien krijg je in het geval van het programma Mooi Bloot bakkenvol extra sociaal contact door de uitvergrote belangstelling. Dat moet dus gewoon goed werken voor het ego.
Levenslang verlost geraken van een complex, daarentegen, vereist veel meer dan wat verwennerij, media aandacht en een mooie foto. Als het zo eenvoudig was, waren toch alle complexen al lang de wereld uit? Sterker nog, ik vind het moeilijk aan te nemen dat kandidaten voor dergelijke “exhibitie” gebukt zouden gaan onder een echt complex. Ze moeten toch al over een grote dosis zelfrelativering en zelfvertrouwen beschikken om niet getraumatiseerd uit zo’n avontuur te komen, lijkt me zo.

Populaire TV

In een wereld die steeds minder sociaal wordt, dekt TV onze instinctieve behoefte aan saamhorigheid. We vereenzelvigen ons graag met de illusoire personages. Hoe meer ze op ons lijken hoe leuker wij het vinden. Als ze dan nog meer gebreken vertonen dan wijzelf, kan de zalvende pret helemaal niet meer op. Dit verklaart waarom de minder dan perfecte naaktmodellen van dit programma het zo goed doen. En bovendien kost het de programmamaker niet de gebruikelijke honoraria die ze normaal aan professionele modellen kwijt zijn. Iedereen wint bij deze formule: de kijker, de geportretteerde, de programmamaker en de zender. Alle ingredienten zijn in huis om er een wereldwijd sukses van te maken.

TV is nu eenmaal in het beste geval een verwrongen waarheid en in het slechtse geval een leugen. In ieder geval: een illusie. Voor een programma als Mooi Bloot gaan researchers aggressief op zoek naar de meest mondige en extoverte kandidaten. Op TV komen is voor velen van hen een bijna magische ervaring, dus aan kandidaten geen gebrek.

Goedkope TV

We mogen ervan uitgaan dat VTM voor de kosten van de makeover opdraait. Met wat leuke kleren, schoeisel, make-up en een dure kapper ben je al gauw vele honderden euro’s kwijt. In tijden van steeds kleiner wordende luxebudgetten bij de gewone man en vrouw is dit mooi meegenomen. Voor de zender is dit bedrag minder dan een peulschil. Zouden de kandidaten nog mee doen als ze zelf voor de kosten moesten opdraaien?

Trotse echtgenoten

Mannen hebben niet zelden de neiging om prat te gaan op een mooie vrouw aan hun zijde. Talloze escortburo’s draaien op dit oerinstinct. Geen wonder dus dat een mooie vrouw meer gelegenheid krijgt om gratis dure eetgelegeneden uit te proberen, dan een doorsnee inspecteur voor de Guide Michelin. Veel mannen houden ervan hun vrouw kokket –ja zelfs wat uitdagend- gekleed te zien gaan. Het is een bewijs van hun mannelijk sukses tenopzichte van hun soortgenoten. Ze verwerven er zelfs sociale authoriteit door. Dat veel vrouwen zich maar al te gaarne in die versierde rol gooien mag geen twijfel lijden. Schets toch de bewonderende verbazing op de gezichten van je werkmakkers als ze op weg naar het werk een levensgrote poster van je vrouw zijn tegengekomen. “Amaai, Sylvie zag er echt lekker uit!” Heerlijk toch?

Echte schroom

Een complex of “schroom” is een op angst gebaseerde emotie. Tot op zekere hoogte bestaat het ook bij dieren op voorwaarde dat ze een situatie kunnen associeren met een negatieve ervaring uit het verleden. Neem de hond-met-de-staart-tussen-de-benen die het tapijt bevuild heeft en hiervoor uit ervaring weet dat een uitbrander onvermijdelijk is.
De mens zit wat gesofistikeerder in elkaar. Wij kunnen geconditioneerd zijn om onvoorspelbare situaties liefst te vermijden. Vandaar dat het nieuwe, onbekende, van de puberteit of van een nieuwe relatie zo’n “schromelijk” verkeerde wending kan nemen.

Het wordt minder leuk als mensen zo diep onder complexen gebukt gaan dat het hun sociaal functioneren in gedrang brengt. De zwaar gecomplexeerden zal je dus nooit warm krijgen voor een programma als mooi bloot. Maar niks zo goed als dergelijk zetje in de rug om wat meer uit het leven te halen voor de wat lichter beschroomden. 

Complexen wegknallen: bruikbare tips

Wat doe je wanneer je echt gebukt gaat onder complexen? Een programma als Mooi bloot is voor jou te buitennissig. Hoe geraak je dan wel van je emotionele verstopping af? Op die vraag is natuurlijk geen eenvoudig antwoord, anders was je er al lang geleden van verlost. Begrijp in elk geval dat het belangrijk is om je gevoelens te beleven in plaats van ze onder het tapijt weg te moffelen. Besef dat complexen stammen uit je verleden. Vaak gaan ze terug tot je prille kindertijd. Praten erover kan wat opluchten, maar je krijgt pas blijvend resultaat door je gevoelens te doorleven. Door jezelf op een positieve manier te confronteren, met jezelf en met de anderen. 

Complexen zijn angst en angst verdrijf je met liefde. Die laatste moet dus de kans krijgen.

  • Doorbreek de sleur: doe iets nieuws, iets wat je te gek vindt. Je leventje tot nu toe loopt wat vast dus de oplossing ligt naar alle waarschijnlijkheid in grensverleggende uitdagingen.
  • Doorbreek je isolement: en vermijd negatieve contacten. Sociaal contact met positieve figuren is een essentieel onderdeel van ieders wellness. Of het nu de kookclub is of de motoclub, vrijwilligers werk of een verandering van carriere: zorg voor dagelijks gezelschap waarmeee je een gezamelijk doel kan nastreven, bij voorkeur iets waar ook anderen beter van worden.
  • Denk positief: Geniet niet alleen van de vruchten van je bezigheid maar schep evenveel vreugde uit de voorbereidingen. Zorg ervoor dat je nadat je in liefdevolle dankbaarheid kan terugdenken aan je verwezenlijkingen. Zo vermenigvuldigt zich de positieve ervaring: je hebt een positief plan, je geniet van de verwezenlijking ervan, en je kan er heerlijk over terugmijmeren, zo vaak je maar wil.
  • Geef je zelf. Concentreer je op geven in plaats van het nemen. Het is nu eenmaal een spirituele wetmatigheid: je krijgt wat je geeft.
  • Vermijd perfectionisme: De wereld is niet bedoeld om perfect te zijn. Leer het glas zien als halfvol in plaats van half leeg. Niemand is perfect, jij dus zeker niet. Aanvaard je imperfecties en leer eruit..
  • Lees zelfontwikkelingsboeken. Als ze niet zouden werken zouden ze niet in grote getale verkocht worden.
  • Vertrouw op anderen: Iedereen heeft een klankbord nodig. Neem mensen in vertrouwen. Oplossingen die jezelf niet kan vinden zijn vaak heel gemakkelijk aan te rijken door anderen, die het goed met je menen.
  • Wees sociaal: Geestelijke eenzaamheid leidt tot duivelse gedachten patronen. Door positief sociaal contact geven anderen je de klik om vooruit te komen. Je bent niet alleen, leef je gevoel maar praat er ook over met welmenende soortgenoten.
  • Profiteer van de vooruitgang. Zit je met een echt complex over je lichaamsbouw profiteer dan van professioneel advies. We leven in een vergevorderd wellness tijdperk. Of het nu gaat om te dikke borsten of juist geen, algemeen overgewicht of plaatselijk vet op de heupen, ongewenste rimpels of plooien: laat je behandelen: het werkt echt.
  • Scherm jezelf af voor negativisme: Laat je niet door anderen “down” reguleren. Er zijn nu eenmaal steeds kapers op de wellness kust. Vermijd het gevaar van negatieve personen, ook al gaat om mensen die je denkt niet te kunnen vermijden zoals familie en werkmakkers. De wereld loopt nu eenmaal over van zielepoten die zich beter voelen bij jou leed. Zij voelen zich beter door uw minderwaardigheid. Heb medelijden met hun onverwerkte angsten. Maar let op: angst is de meest besmettelijke der emoties! Dus als je je niet kunt afschermen tegen hun energie-zuigerij, vermijd ze dan als de pest.

(Jeff Hoeyberghs)









© Vivat.be 2020