Mannen en de midlifecrisis

Voelt u zich hulpeloos, onzeker en bang als uw man de tekenen van een rasechte midlifecrisis vertoont? Een begrijpelijke reactie. Maar dwingt u hem te kiezen tussen u en zijn nieuwe zeilboot? Of zijn er andere manieren om met deze relatiecrisis om te gaan?


De symptomen

Vaak zijn de symptomen van een midlifecrisis veeleer onschuldig: manlief wil een motor, laat plots een baard groeien, wordt lid van een duikvereniging of gaat de Mount Everest beklimmen. We kennen echter allemaal wel voorbeelden van dat andere, zwaardere type  midlifecrisis: die waarbij een man vrouw en kinderen achterlaat voor een collega, het liefst een die maar half zijn leeftijd is. Of die waarin iemand zonder overleg met vrouw en kinderen zijn baan opzegt.

Wanneer slaat hij toe?

Mannen kunnen te kampen hebben met een midlifecrisis als ze zo rond hun veertigste zijn, maar blijven er tot hun vijftigste vatbaar voor. Ze zitten dan ongeveer op de helft van hun leven en maken de balans op: heb ik bereikt wat ik wilde bereiken? Ben ik gelukkig in mijn huidige situatie? Wat ligt er nog in het verschiet? Mannen die ontevreden zijn in hun werksituatie of met hun liefdesleven zijn meer geneigd aan een midlifecrisis ten prooi te vallen. 

Hoe gaat de partner er het beste mee om?

Hoewel het volstrekt begrijpelijk is dat een vrouw angst en paniek ervaart wanneer ze voor het eerst met de midlife capriolen van haar echtgenoot wordt geconfronteerd, is dit niet de ideale houding om hiermee om te gaan. Luisteren naar zijn gevoelens, ook al is dit soms pijnlijk, stelt je in staat samen uit deze crisis te raken. Op die manier kun je als koppel sterker uit de moeilijke periode komen. Misschien is het voor de vrouw ook een ideaal moment om te breken met routine, om het leven van elke dag eens onder de loep te nemen en uit de sleur te stappen. De man zal dan vaak inzien, dat hij nog een interessante toekomst kan opbouwen en uitdagingen kan aangaan zonder zijn huwelijk op te geven. Voorwaarde is wel, dat je hem het gevoel geeft dat je hem steunt in zijn nieuwe plannen. Stel hem niet voor de keuze: ‘het is de motor of ik’, maar geniet mee van zijn herwonnen jeugd.
Dit wil niet zeggen dat u alles zomaar moet nemen of dat u zichzelf moet wegcijferen. In het slechtste geval kunt u een time-out voorstellen en even apart gaan wonen, tot hij de dingen weer op een rijtje heeft.

Zo kan een midlifecrisis dus ook leiden tot een nieuwe start voor een relatie, waaruit beide partners profijt trekken.

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020