Kamasutra: seks en verleiding

Kamasutra of kama-sutra, wat maakt het uit? Ongeacht je libido, iedereen raakt er opgewonden door. En bedenkt er in één moeite enkele stomende standjes bij. Nochtans is de kamasutra gewoon een verzameling heilige handelingen en regels uit het oude India. De kamasutra is dus meer dan een standjes-almanak.


Toen het werk ontstond, hield de Indische aristocratie er een tamelijk losbandig leven op na. In hun vrije tijd perfectioneerden ze het artistieke en sensuele bewustzijn. De eliteburger trachtte op die manier drie doelen te bereiken: de Dharma (verovering van de religieuze verdienste), de Artha (verovering van het geluk) en de Kama (verovering van de liefde of  het seksuele genot). Sutra betekent ‘traktaat’, zodat we kamasutra kunnen interpreteren als een traktaat over de liefde en het seksueel genot. 

              

Voor koppels en courtisanes

Natuurlijk is het boek het meest bekend om zijn opsomming van - vaak acrobatische - standjes, waarbij men zich niet beperkt tot de klassieke penetratie: zowel fellatio, cunnilingus als sodomie komen aan bod. De hele kamasutra is echter veel meer dan het gedeelte voorbehouden aan de seksuele posities. Je kunt er ook veel leren over de kunst van het verleiden, de kunst van het kussen en het omhelzen, over het kiezen van de juiste partner, het goedmaken na ruzie, vreemdgaan… Er wordt gepraat over het huwelijk maar ook over…courtisanes.
Een dergelijk werk staat een beetje haaks op onze westerse visie op seksualiteit, waarbij de vrouw samenvalt met de erfzonde en seks met voortplanting. Vatsyayana, de auteur van de Kamasutra, onderlijnt dat de kama alleen beheerst kan worden door ervaring.

De kamasutra, waarin de beheersing van genot en van tijd wordt gewaardeerd,  staat ook in schril contrast met de moderne wereld waarin snelheid en onmiddellijke bevrediging centraal staan. In de oude leer worden zowel verfijnd genot als toenaderingsmanoeuvres naar voor gebracht.

Een merrie?

De kamasutra kan de moderne man misschien afschrikken, in de zin dat hij zichzelf niet in staat acht de beschreven souplesse gekoppeld aan de nodige zelfbeheersing aan de dag te leggen. Aan de andere kant kan hij er ook door gerustgesteld worden: in de kamasutra staat namelijk dat de grootte van het geslacht van minder belang is dan de manier waarop het gebruikt wordt. Niettemin worden zowel mannen als vrouwen in klassen ondergebracht, naargelang de grootte van hun genitaliën en de compatibiliteit. Voor mannen wordt er gesproken over hazen, paarden of stieren. De vrouwen worden ondergebracht in de categorieën: hinde, merrie of olifant.

De kamasutra is ook vandaag nog een boek om met z’n tweeën te lezen, om samen gefascineerd de plaatjes te bekijken… om daarna te proberen de gebruiksaanwijzing te volgen. In het beste geval zijn er nieuwe geneugten in het verschiet, in het slechtste geval worden het krampen en de slappe lach!

Philippine Campener

 

© Vivat.be 2020