Gonorroe of "druiper"

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) behoren tot de meest voorkomende infectieziekten. Vroeger sloeg de term vooral op syfilis en gonorroe, maar intussen heeft men het al over meer dan twintig seksueel overdraagbare aandoeningen. Gonorroe is misschien wel de oudste en zeker één van de bekendste SOA. Nochtans komt deze geslachtsziekte in België niet zo vaak voor (slechts ca. 1 op de 100.000 Belgen). Deze aandoening kan voor heel wat pijn en zelfs blijvende schade zorgen.


Gonorroe is ook bekend onder de naam "druiper". Nochtans kunnen zowel mannen als vrouwen deze aandoening oplopen, die verwekt wordt door de bacterie Neisseria gonorroeae. Deze bacterie hecht zich vast aan de slijmvliezen van de urine-afvoerwegen en geslachtsdelen. Andere mogelijke plaatsen waar de besmetting kan optreden zijn de aars (door anale seks) en de keel (door orale seks). Dit komt er dus op neer dat de besmetting zowel via genitale, orale als anale seks kan gebeuren. De overdracht gebeurt steeds door onveilig seksueel contact omdat de bacterie erg gevoelig is (sterft in open lucht). Dit maakt het moeilijk voor iemand die gonorroe oploopt om het aan de partner op te biechten, vermits dat onmiddellijk zou wijzen op ontrouw. Nochtans kan deze partner intussen ook besmet zijn en moet dus eigenlijk op de hoogte gesteld worden, want de besmetting veroorzaakt infecties.

Zolang je niet behandeld bent voor de aandoening, blijf je besmettelijk. Je kan best ook personen waarschuwen met wie je seksueel contact hebt gehad, kort voor het optreden van de typische klachten.

Klachten

De besmetting veroorzaakt dus infecties. Vervolgens zal iemand die besmet is door gonorroe geconfronteerd worden met de typische kenmerken.

Mannen hebben meestal overduidelijke klachten, die optreden na enkele dagen of weken. Typische klachten zijn een etterachtige afscheiding en pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen. Indien gonorroe niet tijdig behandeld wordt, kan de ontsteking uitbreiden naar de prostaat en de bijbal.

Vrouwen hebben meestal geen klachten. Dit betekent niet dat de gevolgen voor vrouwen minder ernstig kunnen zijn. Indien vrouwen al klachten hebben, gaat het om een toegenomen hoeveelheid afscheiding, waarbij de urine onaangenaam ruikt en er etterachtig uitziet. Ook vrouwen kunnen soms geconfronteerd worden met een branderig gevoel bij het plassen en pijn bij seksueel contact. Ondanks de mindere klachten, moet de ziekte ook bij vrouwen zo snel mogelijk behandeld worden. De infectie kan zich immers uitbreiden naar de baarmoeder en de eileiders, met soms een mogelijke buitenbaarmoederlijke zwangerschap of onvruchtbaarheid als gevolg.

Behandeling

Gonorroe moet steeds behandeld worden, want de aandoening geneest niet vanzelf. Daarenboven kan je de aandoening doorgeven aan seksuele partners. Seks met een besmette persoon leidt evenwel niet automatisch tot overdracht van de geslachtsziekte. Herhaalde seksuele contacten met een besmette persoon doen de kans op overdracht wel oplopen tot 80 à 90 %. Verder kan het niet behandelen van gonorroe in het slechtste geval leiden tot onvruchtbaarheid. Zwangere vrouwen kunnen in sommige gevallen de aandoening overdragen op hun baby.

Indien je geconfronteerd wordt met de typische klachten van gonorroe (afscheiding van etter en brandend gevoel bij urineren) moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Deze zal via een uitstrijkje de diagnose bepalen. Een simpele antibioticakuur of eenvoudige injectie volstaan om te genezen. Ongeveer een week later moet je op controle en zal de arts al dan niet bevestigen of je van deze SOA verlost bent.

Preventie

Een sluitende manier om besmetting door de gonorroebacterie te voorkomen is natuurlijk je seksuele relaties te beperken tot één partner. Dit moet dan wel ook door je partner gebeuren. Anders moet je steeds op een correcte manier een condoom gebruiken (bij anale seks is een sterker condoom nodig). Veilig vrijen is dus de boodschap!

Paul Willems









© Vivat.be 2020