De zieke penis

Dit wilt u misschien liever niet lezen. U durft er niet aan denken dat uw trots gekwetst kan worden, of pijn kan doen, laat staan behandeld of (gruwel!) afgezet moet worden. En toch gebeurt het, penissen die ziek worden, veel vaker dan we denken zelfs. En dan laten we de SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen) nog buiten beschouwing.De kromme penis.
“Alle penissen staan krom,” zegt uroloog Robert Keersmaeckers, “en toch maken veel mannen zich daar zorgen over. Een penis is van nature links- of rechtsdraaiend. Hij staat zelden of nooit mooi rechtop. En de meeste penissen wijzen naar links door het veelvuldige gebruik met de rechterhand. Dat staat niet in de boeken, maar persoonlijk ben ik daar wel van overtuigd. Echte kromstand noemen wij de ziekte van Le Peyronie. Door reumatische littekenvorming komt de penis echt in een hoek te staan, wat heel pijnlijk kan zijn, potentiestoornissen veroorzaakt, en uiteraard psychologisch hard aankomt. Je kan zo’n penis behandelen door hem in te korten, of door de harde plek weg te snijden en te vervangen door een ader, of door het hersenvlies van een koe (!), maar dan bestaat altijd het gevaar op veneuze lekken. Ik heb ook al eens cortisone in de harde plek geïnjecteerd, maar dat blijkt niet altijd te helpen.”


De gebroken penis. Inderdaad, hij kàn breken. De drie ‘ballonnen’ (de sponsachtige lagen rond de urinebuis) kunnen scheuren, meestal door een wilde beweging. Je hoort een knappend geluid, de erectie verdwijnt terstond en er ontstaat een grote zwelling. Pijnlijk, maar niet fataal.

Priapisme. Genoemd naar de Griekse god Priapos (zie ook De Heilige Penis). Symptoom: een aanhoudende erectie, die langer dan vier uur duurt. Gebeurt wel eens na het gebruik van Alprostadil (hier verkocht als Muse en Caverject), een middel tegen impotentie dat rechtstreeks in de penis wordt geïnjecteerd en de bloedvaten moet verwijden. Priapisme kan ook veroorzaakt worden door sikkelcelanemie en de aanwezigheid van tumoren.
Gesprongen aders. Worden meestal veroorzaakt door al te heftige seks met een te smal condoom. Ook pijnlijk.
Vernauwing van de urinebuis. Waardoor de penis na het plassen zwaar blijft nadruppelen.


Slecht zaad. Niet meteen een aandoening van de penis, maar de jongeheer is er natuurlijk wel van heel dicht bij betrokken. Gezond sperma bevat gezien tussen de twintig en vijftig miljoen zaadcellen per milliliter. Als dat er minder zijn dan twintig miljoen is er sprake van oligozoöspermie, te weinig zaadcellen. Als er helemaal geen zaadcellen in het vocht zitten, bijvoorbeeld na een sterilisatie, ‘lijdt’ u aan azoöspermie. Astenozoöspermie heeft betrekking op slecht bewegende zaadcellen, teratozoöspermie op hun afwijkende vorm. Vruchtbaarheidsproblemen worden meestal veroorzaakt door een combinatie van die verschillende afwijkingen, die op hun beurt terug te voeren zijn op niet goed ingedaalde zaadballen (wat bijna altijd op jonge leeftijd verholpen wordt), de (gedeeltelijke) afwezigheid van zaadleiders, een ontsteking van de zaadballen (orchitis), chemotherapie, of spataders in de balzak. Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen, de overvloedige consumptie van junk food, tabak, drugs en alcohol, spannende broeken en hete baden, en uiteraard de omgeving, met name industriële chemicaliën zoals lood en bestrijdingsmiddelen. Het gezondste sperma behoort toe aan mannen uit Edinburgh (Schotland), Kopenhagen (Denemarken) en Turku (Finland).

Prostaatproblemen. “Er zijn nu veel meer mannen met prostaatproblemen omdat de mensen ouder worden,” zegt Robert Keersmaeckers. “Vanaf het veertigste levensjaar begint iedere prostaat afwijkingen te vertonen, meestal door ophopingen van zaadvocht dat er bij het ejaculeren niet uitgekomen is. Zo ontstaan er kleine ontstekingen, die vaak uitmonden in chronische prostatitis, met littekenvorming.”
De prostaat kan ook uitzetten, wat niet kwaadaardig hoeft te zijn, en zelfs verwijderd worden (prostatectomie). Leven zonder prostaat is perfect mogelijk, en de meeste mannen zouden zelfs nog een orgasme kunnen krijgen, zonder ejaculaat weliswaar. Prostaatkanker wordt meestal veroorzaakt door een foute voeding (zoals de meeste kankers), en kunt u voorkomen door de verhoogde inname van het medicijn Prevalon, dat ondermeer flavinoïden bevat (die ook in groene thee zitten), vitamine E en selenium. Het zijn vrij dure pillen die niet terugbetaald worden, maar ze werken wel. Robert Keersmaeckers: ”En er is nog iets dat helpt om prostaatproblemen te vermijden: veel vogelen. Dat is het beste smeermiddel voor alle peniskwaaltjes.”

Nog dit: het zaad wordt niet beter door het op te sparen, en de kans op zwangerschap verhoogt niet door vaker te seks te hebben.

    © Vivat.be 2020