De lengte van de penis

Een angstaanjagende vraag voor de mannen? Het onderwerp van vrouwelijke nieuwsgierigheid! Welke lengte "moet" een penis hebben, in rust en in erectie? Dit alles in de wetenschap dat niet alleen het werktuig telt, maar ook de werkman...


Dit is zonder twijfel een onderwerp dat voor kopzorgen zorgt, vermits de mannelijke onzekerheid op talloze forums weerspiegeld wordt en een belangrijk deel van "spam" gewijd is aan deze "zaak". Deze e-mails stellen net als bepaalde websites bijvoorbeeld volgende remedies voor : "exclusief oefeningen die de natuurlijke ontwikkeling bevorderen van de penis (n.v.d.r. : tot 6 cm per jaar) en de testikels." Sommige methodes kondigen zich als natuurlijk aan, zonder "pompen, gewichten of andere gadgets."

Maar bestaat er eigenlijk wel een norm? Het antwoord is "ja" als je met "norm" een gemiddelde bedoelt. Het antwoord is negatief in de zin dat ook een klein geschapen man zijn partner perfect kan bevredigen.

De penis in rust zou een gemiddelde lengte van 8 à 10 cm hebben, waarbij sommige bronnen het houden op een gemiddelde van 7 à 11 cm. Wat de penis in erectie betreft, deze zou gemiddeld een lengte hebben tussen 12 en 18 cm (van 10 tot 20 cm indien men wat breder kijkt). Het gemiddelde zou in Frankrijk meerbepaald rond 15 cm schommelen.

De lengte van de penis in rust heeft niets te maken met de lengte van de penis in erectie; anders gezegd een kleine penis in rust kan zich in staat van opwinding ontpoppen tot een fatsoenlijke lengte. Maar, zoals we al eerder aangaven, de grootte heeft eigenlijk weinig belang omdat het eerste (derde) deel van de vagina de meeste zenuwuiteinden bevat en dus het meest gevoelig is.

Jiri Pragman

© Vivat.be 2020