De G-spot

Is deze orgasmenstimulerende G-spot mythe of realiteit? Deze obscure G-spot of "zone van Grafenberg" ontleende zijn naam aan de arts die dit plekje "ontdekte" in de jaren '50. Er mag trouwens geen twijfel over bestaan dat deze G-spot, die aanhangers van tantra "kanda" noemen en die de taoïsten met de term "zwarte parel" bedachten, niet gewacht heeft tot de 20ste eeuw om dan pas op te duiken!


De gynaecoloog Ernst Grafenberg zou slechts een twaalftal lijntjes gebruikt hebben om de anatomie van de vagina te evoceren en daarbij te suggereren van meer aandacht te schenken aan een bepaalde zone van de vaginawand, gesitueerd op ongeveer 5 cm van de ingang van de vagina, ter hoogte van de blaas en achter het schaambeen. Nadat hij heel wat vrouwen onderzocht had, leek het hem zo dat deze zone van enkele vierkante centimeters over een veel grotere erogene capaciteit beschikte dan de rest van het vaginale slijmvlies. Dit slijmvlies staat bekend als quasi-ongevoelig, terwijl de G-spot over zeer veel zenuwen beschikt en dus zeer gevoelig is.

Vrouwen reageren op stimulatie van deze erogene zone, maar niet alle vrouwen kunnen ze vinden of situeren. Daarenboven betwisten sommige auteurs het bestaan van de G-spot! Als een vrouw (of haar partner) haar G-spot niet vindt, moet men hier ook geen drama van maken. Zij kan natuurlijk ook op andere manieren genieten van het liefdesspel. Of terugvallen op stimulatie van de clitoris.


Philippine Campener

© Vivat.be 2020