Afrodisiaca in de keuken

Het woord afrodisiacum gaat heel ver terug in de tijd en dateert uit de antieke wereld. Het is afgeleid van de Griekse godin van de liefde, Afrodite, en men bedoelt er producten mee die het libido stimuleren. Wanneer je impotentie wil herstellen, je potentie wil verhogen of meerdere partners wil bevredigen, kan je de hulp inroepen van deze stimulantia.


Ansjovis, oesters, kaviaar, reuzel (!), zoethout, pepers, curry, chocolade, kikkerbillen, struisvogelvlees, truffels, tomaten, aspergepunten, hazelnoten, aardbeien, selder, rammenas, ginseng...zouden allemaal producten zijn die de mannelijke potentie kunnen verhogen. Ook de komkommer hoort in dit rijtje thuis. De vorm van deze groente evoceert als het ware al een 'stevige' vorm van opwinding.

Bepaalde parfums, vooral deze op basis van muskus, zouden eveneens als afrodisiacum kunnen dienen. Nog op het lijstje : de hoorn van de neushoorn (een beschermde diersoort!) en sperma van een hert (de geschiedenis leert ons wel niet hoe men dit consumeerde).

Alcohol kan als een soort 'vals' afrodisiacum beschouwd worden, want het doet misschien wel de remmingen wegvallen, maar het heeft negatieve gevolgen op gebied van prestatie.


Afrodisiaca op het menu

Zou er een verband bestaan tussen tafel en bed, tussen keuken en liefde ? Als je de gerenommeerde Encyclopedia Britannica mag geloven bestaat er inderdaad een relatie : "de combinatie van de verschillende zintuiglijke reacties, de visuele voldoening bij het aanschouwen van de appetijtelijke voeding, de stimulatie van de reukzin door de aangename geur en de voelbare voldoening die een copieuze en smakelijke maaltijd de smaakpapillen verschaft, leiden tot een staat van algemene euforie die seksuele activiteit bevorderen."

In de antieke wereld was men in ieder geval deze mening toegedaan, want zowel de Egyptenaren, de Grieken als de Romeinen consumeerden afrodisiaca voor de daad. Op het gebied van koken maken de adepten veelvuldig gebruik van bepaalde kruiden en specerijen, zoals kruidnagel, koriander, gember, mosterd, muskaatnoot, saffraan, tijm en cayennepeper.

Je moet natuurlijk oppassen met bepaalde ingrediënten en vooral op de dosis letten : als je bijvoorbeeld teveel ajuin in het gerecht mengt, vermindert de kans dat de potentiële partner nog zin heeft in een stoeipartij.


Philippe Allard
© Vivat.be 2020