365 dagen seks

Charla Muller wist niet goed wat ze haar man zou kopen voor zijn veertigste verjaardag, en besloot hem 365 keer gegarandeerde seks te schenken. In een boek vertelt ze hoe het jaar verlopen is. Was het genieten, of afzien?  En had het cadeau enig effect op hun relatie?


Als lid van een bijbelstudiegroep, moeder van twee jonge kinderen en hardwerkende freelance pr-vrouw is Charla Muller niet echt het stereotype waar je spontaan aan denkt bij het horen van haar idee. Het boek is dan ook geen kinky seksbijbel, maar veeleer een braaf verslag van het jaar waarin Charla en haar man elke dag seks hadden, met de nadruk op het huiselijk leven en de intimiteit tussen hen.

Toen Charla haar man Brad van haar voornemen vertelde, weigerde die in eerste instantie het cadeau aan te nemen. Zijn bezwaren waren praktisch zowel als gevoelsmatig van aard: zou vrijen niet aan betekenis inboeten als het onder druk van een schema moest gebeuren? Was het niet iets wat ‘spontaan’ moest ontstaan uit liefde? En wat als één van beiden hoofdpijn zou hebben? Of wat als er een belangrijke voetbalmatch op tv wordt uitgezonden?

Uiteindelijk stemde Brad toch toe, en werd afgesproken dat, als één van beiden zich niet goed voelde, hij of zij mocht weigeren. Ook kwamen ze overeen dat tv, blackberry of computer  nooit in de weg mochten staan van hun dagelijkse seksafspraak.

Charla en Brad ondervonden dat het makkelijker was dan gedacht om dagelijks tijd te maken voor intimiteit. De tv vroeger uitzetten, af en toe overdag een vluggertje maken of op tijd en stond een babysit inschakelen was voldoende om de organisatie vlot te laten verlopen. Na een tijdje gingen ze merken dat hun relatie verbeterde, zelfs de kinderen merkten het op. Ze waren geduldiger met elkaar, liever tegen mekaar, de communicatie verliep plots vlotter en zelfs het huishouden ging beter draaien. Charla zelf ging zich beter in haar vel voelen, zelfzekerder ook. Toen ze zag dat haar man genoot van haar cadeau, vooral in het begin van het jaar, ging ze zich sexy en gewild voelen.

Wat Charla ook opviel, was dat de seks niet altijd even goed was, maar dat er ook geen druk meer was. Morgen een nieuwe poging, toch ? En soms was de seks echt fantastisch, dat was dan ook weer meegenomen. Fysiek gaf het hernieuwde seksleven ook een enorme boost, wat het koppel vaak deed verlangen naar de volgende keer.

Charla raadt niet zomaar aan om het experiment na te doen. Of je elke dag seks wilt of niet, dat  moet je voor jezelf uitmaken. Maar als iedereen nu eens zou beginnen met het aantal keren dat hij seks heeft met zijn partner gewoon te verdubbelen, zegt ze, zou dat al heel veel impact hebben op de intimiteit tussen beide. Uiteindelijk zijn Charla en Brad na een jaar gestopt met hun dagelijkse portie seks, omdat het fysiek niet meer vol te houden was. Maar, voegt ze eraan toe, ik kan niet ontkennen dat het het beste jaar uit ons huwelijk was.

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020