Zandsculpturen nemen Blankenberge in

Vanaf de eerste editie in 1997 was het internationale zandsculpturenfestival een groot succes en een toeristische trekpleister bij uitstek. Nadat het festival enkele jaren in Zeebrugge doorging werd sinds 2007 weer voor Blankenberge gekozen. Naast zand spelen dit jaar vooral ... piraten de hoofdrol.


Niet zomaar zand

Jaarlijks zakken een veertigtal kunstenaars van over de hele wereld af naar de Belgische kust om zich daar te wijden aan hun passie: beeldhouwen in zand. Dit zand is niet het zand waarmee u en ik onze emmertjes vulden als kind. De korrel van het strandzand is immers door de erosie veel te rond geworden om het te kunnen stapelen tot metershoge sculpturen. Veel geschikter is het rivierzand uit de Maas, dat speciaal voor het festival wordt aangevoerd. In mallen wordt het vochtige zand dan laag voor laag aangestampt, tot de gewenste hoogte wordt bereikt. En dat kan soms wel zestien, zeventien meter zijn!
Daarna gaat de artiest aan het werk met spatels, troffels, messen en kwastjes. Heel voorzichtig, want elke kap die gezet wordt is definitief.
Het geheel wordt begeleid door een speciaal voor het festival ontwikkelde, computergestuurde muziekopvoering.

Piraten

In vorige edities passeerden vooral historische thema’s de revue: ‘Dinosauriërs’, ‘Rome’, ‘175 jaar België’, ‘Egypte’, ...
Maar ook de wereld van de fantasie werd al aangedaan door de organisatoren: ‘1001 nacht’, ‘Suske en Wiske en Kiekeboe’ en het prachtige ‘Doornroosje, Assepoester en Rapunzel’ dat je op de site van het festival via een virtuele tour kunt bekijken.
Dit jaar draait alles rond Piet Piraat en zijn Scheve Schuit. Klim mee aan boord en ga op zoek naar de schat van grootvader Karel Karolus Piraat in een avontuurlijke wereld van schatkaarten, zeemeerminnen en scheepswrakken. Allemaal gemaakt uit twee eenvoudige elementen: zand en water.

Praktisch

Het zandsculpturenfestival kan nog bezocht worden tot en met 31 augustus, elke dag doorlopend van 10 tot 19 u.
Het bevindt zich in de Duinse Polders van Blankenberge, recht tegenover het Sea Life Center.
Tickets zijn te koop aan de kassa van het festival, op de trein of de kusttram.
Duurtijd bezoek: ruim 2 uur.

Meer info op 

http://www.sculpturedesable.be/index.asp?taal=nl

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020