Welkom in Dierenpark Planckendael

In Muizen (Mechelen) ligt het dierenpark Planckendael, oorspronkelijk bedoeld als reserve voor de zoo van Antwerpen. De dieren konden er ontsnappen aan de stress van de dichtbevolkte hokken en de aanhoudende stroom bezoekers. Je vond er ook de dieren terug die verzwakt waren door een ziekte of zwangerschap.


 

 

Na verloop van tijd, hebben het park en de zoo van Antwerpen hun collectie verdeeld om zo genoeg plaats te garanderen aan alle dieren. Druk was het nog niet in Planckendael, een twintigtal jaar geleden, toen we het dierenpark voor het eerste bezochten. Het parkeerterrein bood amper plaats voor een vijftigtal auto’s en je moest eerst de drukke baan naar Brussel oversteken. 

De parking is sindsdien flink uitgebreid en je bereikt het park tegenwoordig via een aparte betonnen weg, beschut van het verkeer, waar grote dieren van hout, takken en bladeren je komen begroeten. 

Aan de ingang kan je zelf je parcours uitstippelen of je laten leiden door diverse aangeraden routes. Of gewoon door je instinct, door je herinneringen of door de splitsing van de wegen.
Ondanks het grote aantal bezoekers, zeker op warme dagen, heerst er een aangename rust in het park. Je loopt veeleer door een bos dan door een dierentuin en de omheiningen zijn een stuk groter en breder dan die in Antwerpen. Als ze dat willen, kunnen de dieren zich gewoon verstoppen voor de nieuwsgierige bezoekers. De kleine bruine panda krijg je bijvoorbeeld zeker niet altijd te zien. De koala’s lijken dan weer binnen handbereik, zij het achter glas. Zittend op een bankje kan je de zebra’s of de bonobo’s observeren, zoals zij ook naar ons staan te kijken.

In een waterrijke hoek van het park verzorgen de slingerapen het spektakel. De neushoorns leven in een omheind gebied dat allicht groot genoeg is om hun omvangrijke lichamen te herbergen maar misschien voelen ze zich er ook een beetje eenzaam. Veel kinderen zijn gefascineerd door de wolven, anderen door de everzwijnen, zeker als er welpjes of kalfjes in de buurt zijn. Pelikanen, ooievaars, uilen, flamingo’s, papagaaien, kasuarissen, emoes en flegmatieke maraboes: ze fladderen en scharrelen allemaal rond in Planckendael.

Dierenpark Planckendael is betrokken bij een internationaal teeltprogramma en vervult ook een pedagogische rol. Vanaf vijftien betalende personen staat er een gids ter beschikking. Voor bepaalde groepen worden thematische bezoeken georganiseerd. Een andere trekpleister is de kinderboerderij, waar de kinderen kunnen kennismaken met geiten en andere kleinere diersoorten. Maar het drukst bezochte deel van het park is misschien wel de speeltuin, waar je ook iets kan eten en drinken in het zelfbedieningsrestaurant. 

Praktisch

Inkom: 16.90 euro (volwassenen), 12.40 euro voor +60, 11.90 voor 3-11 jarigen, gratis voor de min driejarigen. Groepstarief voor scholen en bejaarden, verschillende formules voor abonnementen. Het park gaat open om 10 uur en sluit van november tot februari om 16u45, in maart en april om 17u30, in mei, juni en september tot 18u30, en in juli tot augustus tot 19u. Het dierenpark is toegankelijk voor personen met rolstoel, maar een begeleider is noodzakelijk.

Dierenpark Planckendael 
Leuvensesteenweg 582 - 2812 Muizen - Mechelen (Belgique) Tel. +32 (0)15 41 49 21 info@planckendael.be 

    © Vivat.be 2020