Villo! breidt uit

Een nieuwe Villo!-standplaats opende eind april in Anderlecht. Tegen het einde van de zomer komen er nog 140 extra stations bij. Staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille zegt dat Brussel tegen de het einde van de tweede fase van Villo! 360 stations en 5.000 fietsen zal tellen. Een verdubbeling van de huidige capaciteit.


Op 25 april openden staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) en de burgemeester van Anderlecht Gaëtan Van Goidsenhoven een nieuwe Villo!-standplaats in Anderlecht. Dit betekende het startschot van de tweede fase van Villo!.

Tegenwoordig telt onze hoofdstad 180 Villo!-stations en 2.500 fietsen. Tegen het einde van de zomer komen er nog 140 extra stations bij en tegen het einde van de tweede fase zullen er 360 stations en 5.000 fietsen zijn. Een verdubbeling van de capaciteit dus. Er worden onder meer uitbreidingen voorzien voor de drukst bezochte stations, waaronder Dansaert, de Beurs, Rogier, Flagey, Louise en Fontainas.

Het concept heeft succes. Zowel het aantal fietsen als het rotatiegehalte ervan stegen in 2011 met 20 % tegenover 2010. Het aantal kortetermijnabonnees verdubbelde en de langetermijnabonnees gingen van 23.000 naar 27.000. “Het aantal langetermijnabonnees zal nog verder stijgen dit jaar. Dat ligt uiteraard aan de verdubbeling van de capaciteit, maar ook aan een veranderende mentaliteit. Steeds meer Brusselaars zien Villo! als een geloofwaardig alternatief voor de wagen. Bovendien kost een jaarabonnement maar 30 euro. Daarnaast doen we er ook alles aan om het gebruiksgemak te optimaliseren”, aldus Bruno De Lille.

Villo! wordt vooral gebruikt op weekdagen, met een duidelijke piek tijdens de ochtend- en avondspits en tijdens de middag. De 26- tot 35-jarigen zijn met 44 % de sterkste vertegenwoordigers en er rijden ook heel wat vrouwen (40 %) met de fietsen.

Villo! is dus een geloofwaardig alternatief voor woon- en werkverplaatsingen.  Het concept kende een belangrijke stijging in gebruik tijdens de Autoloze zondag en de stakingen van de MIVB.

www.villo.be

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020